Ce este gazul de etilenă din fructe și legume

0

Un măr putred strică o grămadă de mere frumoase! Aşa sună unul dintre cele mai cunoscute proverbe. De fapt, aceasta nu este doar o metaforă, ci un lucru care se întâmplă în realitate şi care a fost demonstrat de ştiinţă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul bananelor, pepenilor galbeni şi al altor fructe şi legume. Totul se datorează unui hormon din plante numit etilenă, responsabil de coacerea fructelor.

Etilena este un hormon natural din fructe care există sub formă de gaz.

Acesta determină celulele să se degradeze, face ca fructele să devină mai moi şi mai dulci, frunzele să se ofilească şi muguri să înmugurească.

Poţi folosi aceste cunoştinţe de chimie pentru a menţine fructele şi legumele proaspete cât mai mult timp pentru că vei şti cum să le sortezi. Etilena este motivul pentru care, de exemplu, ceapă şi cartofii nu ar trebui ţinute la un loc.

Atunci când nu mai ai răbdare şi vrei să grăbeşti coacerea unor fructe poţi apela tot la aceste cunoştinţe despre gazul de etilenă. Pentru că etilena ajută fructele să se coacă poţi spori cantitatea de gaz, împăturind fructele verzi în hârtie sau în pungi de hârtie. Dacă pui lângă acestea şi un fruct care produce o cantitatea ridicată de etilenă, cum ar fi un măr sau o banană, coacerea fructelor verzi se va face şi mai rapid.

Iată o lista care îţi poate fi de ajutor atunci când ai nevoie de fructe sau legume care produc etilenă.

Mere, caise, banane coapte, pepene galben, smochine, ceapă verde, kiwi, mango, nectarine, piersici, pere, prune, roşii.

Fructele şi legumele care au un nivel scăzut de etilenă sunt bananele necoapte, brocoli, varză, conopidă, castravetele, vinetele, usturoiul, varză kale, mazărea, spanacul, căpşunile, pepenele roşu.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?