Etna a erupt din nou. Află totul despre vulcani și erupțiile vulcanice!

0

Vulcanul Etna a erupt în urmă cu câteva zile pentru prima data în ultimii doi ani, determinând apariţia unor fulgere vulcanice pe cerul Siciliei, un fenomen extrem de rar şi spectaculos observat la unele dintre cele mai puternice erupţii vulcanice.

Fenomenul „fulgerelor vulcanice” apare atunci când mici fragmente de rocă, cenuşă şi gheaţă interacţionează prin frecare, producând electricitate statică, potrivit cotidianului Mirror.

Ultima erupţie a vulcanului Etna a avut loc în 2013, atunci când valurile de cenuşă au fost văzute de la zeci de kilometri depărtare. Această este cea mai puternică erupţie vulcanică din ultimii 20 de ani.

Pentru a înţelege mai bine acest fenomen al naturii, iată câteva lucuri despre vulcane şi despre erupţiile vulcanice.

Un vulcan este o formă de relief (de obicei, un munte) unde roca topită erupe la suprafaţă pământului.
Cuvântul “vulcan” îşi are originea în numele Vulcan, zeul focului în mitologia romană.

Când presiunea din roca topită creşte, va avea nevoie să iasă la suprafaţă, aşa că îşi va face loc prin fisuri, care sunt crăpăturile înguste în crusta pământului. Magma ce erupe prin suprafaţa pământului se numeşte lavă.

Citește și:
Îți place muzica? Descoperă lucruri inedite despre sunete!

Care este diferenţa dintre magmă şi lavă?

Magma este roca lichidă în interiorul unui vulcan, iar lavă este roca lichidă care curge afară din vulcan. Lava ajunge la temperaturi de 700° până la 1.200° C şi se transformă din roşie în albă atunci când curge.
Sunt peste 1.510 de vulcani activi în lume, dar doar aproximativ 80 sunt cunoscuţi şi cei mai mulți dintre aceştia se află în oceane.

Ce provoacă erupţiile vulcanice?

Scoarţa terestră este alcătuită din mai multe plăci care se îmbină între ele, asemenea unui puzzle. Aceste plăci uneori se mişcă.
Între scoarţă terestră şi manta pământului se află magma care este alcătuită din piatră şi gaze.
Atunci când două plăci se ciocnesc, cea de dedesubt este împinsă în jos. Magma este atunci presată între cele două plăci.

Vulcanii sunt asemenea unor supape gigantice de siguranţă care eliberează presiunea care se acumulează în interiorul Pământului.
Mai mult de jumătate dintre vulcani sunt aşezaţi ca o centură în jurul Oceanului Pacific ce este numită Cercul de foc al Pacificului.

Citește și:
Lucruri interesante despre muzică

Nu doar lava extrem de fierbinte este  periculoasă, dar o erupţie vulcanică poate provoca şi alte dezastre precum tsunami, inundaţii, cutremure, alunecări de teren, căderi de stânci.

Vulcanele pot afecta populaţia şi mediul acolo unde erup. După o erupţie vulcanică pot apărea pierderi de vieţi omeneşti, clădiri distruse, nori de cenuşă care pot distruge culturile, praf care poate provoca boli grave precum pneumonie.

Nori negri, ploi abundente şi furtuni puternice pot apărea luni la rând după o erupţie vulcanică.


Lasă un comentariu