Iepuraşul de Paşte

1

Dacă de Crăciun cadourile ne sunt aduse de Moşul cel darnic, tradiţia spune că cel ce vine încărcat cu daruri de Paşte este iepuraşul. Cum s-a ajuns la acest obicei?

Sunt mai multe legende. Cea mai cunoscută se referă la zeiţa Eastre, zeiţa Lunii, dar şi a fertilităţii.

Se spune că această zeiţă iubea nespus de mult toate vietăţile pămăntului. Într-o zi, ea a găsit o pasăre rănită, gata să moară. Tare s-a mai întristat zeiţa. Dacă ar fi avut puteri tămăduitoare, ar fi vindecat-o pe loc. A îngrijit această pasăre cum s-a priceput ea mai bine. În fiecare zi îi spăla rănile şi îi dădea să mănânce din mâncarea zeilor. Şi, minune, după un timp, pasărea a început să prindă puteri. Zeiţa s-a bucurat nespus.

După alte câteva zile pasărea era complet refăcută. Atunci zeiţa a luat-o şi a aruncat-o spre cer. Dar pasărea a căzut la picioarele zeiţei, pentru că nu mai putea să zboare. Fusese salvată, dar o aşteptau alte primejdii: animalele înfometate ale pădurii.

Zeiţa a înteles acest lucru şi a transformat pasărea în iepuroaică. Nu mai putea zbura, în schimb se putea salva alergând foarte repede.

Iepuroaica şi-a păstrat însă obiceiul de a face ouă, pe care i le dăruia zeiţei drept mulţumire că i-a salvat viaţa. Deci, iepuraşul este cel ce aduce cadouri copiilor cuminţi şi care fac fapte bune.

Legenda este de origine păgână, iar tradiţia iepuraşului care aduce ouă şi cadouri a apărut mai întâi în Germania, în jurul anului 1500. Această tradiţie s-a răspândit repede şi în celelalte ţări europene ( mai ales în Franţa, Belgia, Olanda ), dar a trecut şi oceanul, ajungând până în America.

Desi nu este un animal prea impresionant, fricosul iepuraş este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi. Iată că în îndepărtata Chină, legendele spun că iepurele este o creatura venită de pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului,care reprezintă esenta vietii.

Citește și:   De ce isi canta cucul numele (poveste populara)

Şi la budişti între iepure şi Lună există o legătură. Legenda spune că, neavînd ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine insuşi în focul sacru şi, ca rasplată pentru curajul său, a fost asezat pe Lună.

În America, la triburile vechi, exista o legendă în care se povesteşte cum a adus iepurele focul şi l-a dăruit oamenilor. In zilele noastre iepuraşul ascunde ouăle roşii, iar copii trebuie să le găsească. Este o adevărată întrecere, cine găseşte mai multe ouă.

În multe alte ţări iepurele este simbolul fertilităţii, al înnoirii şi al bogăţiei.

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?