Legenda lui Moș Nicolae

0

Moș Nicolae este prima sărbătoare care marchează începutul lunii cadourilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae călătorește pe la ferestre și în casele în care vede copii care sunt cuminți și dorm lasă daruri și dulciuri în ghetuțe.

Cei care sunt neascultători pot descoperi a doua zi dimineață câte o nuielușă în ghetuțe, în locul cadourilor, prin care Moș Nicolae vrea să le atragă atenția că trebuie să își îndrepte comportamentul.

Dacă pe Moș Crăciun îl știm cu toții și cei mai norocoși dintre copii sunt vizitați de îndrăgitul personaj, Moș Nicolae nu se arată niciodată.

Povestea lui Moș Nicolae este veche și foarte frumoasă.

Se spune că Nicolae provenea dintr-o familie foarte bogată, iar atunci când părinții săi s-au stins, acesta a folosit întreaga avere pe care a moștenit-o pentru a ajuta oamenii nevoiași, în special copiii. Sfântul Nicolae era recunoscut pentru blândețea sa și dragoste cu care îi înconjura pe oameni.

Legenda spune că trei surori sărmane nu se puteau căsători din cauza situației lor financiare și tatăl lor a decis să le vândă.  Se spune că atunci când față cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, care era episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei lor, un săculeț cu aur.

La fel s-a întâmplat și când a venit rândul celei mijlocii, iar atunci când a venit rândul celei mici, tatăl copilelor s-a hotărât să stea de veghe să vadă ce se întâmplă.

Așa a văzut că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperișul casei lor și a aruncat pe horn un săculeț. Săculețul a căzut într-o șosetă care era pusă la uscat.

În felul aceasta a apărut obiceiul darurilor care sunt lăsate în ghetuțe sau în șosete de Moș Nicolae.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?