Cainele salbatic african

4

In deşertul Sahara, în Africa de Sud, traieste câinele pătat. Este, se pare, singurul loc unde mai trăiesc câini sălbatici.

Petele de culoare neagră, albă, roscată, cafenie, maronie îi fac uşor de recunoscut, dar îi ajută în acelaşi timp să se camufleze în ierburile şi tufişurile în care trăiesc, mai ales în perioada secetoasa, când totul este de culoare galben-ruginiu.

Numărul lor a scăzut în ultimul timp, se apreciază că ar mai trăi 4000-5000 de exemplare, dar şi acestea îşi duc viaţa în parcuri şi rezervaţii.

Cainii africani şi-au păstrat calităţile strămoşilor lor, avînd simţurile foarte bine dezvoltate. Sunt şi foarte rapizi, atingînd o viteză în alergare de 60-70 km pe oră. Trăiesc în grupuri formate din 10-15 indivizi,  conduse de un cuplu dominant, singurul care are voie să se reproducă. Ceilalti membri ai grupului respectă cu stricteţe regulile: vânează împreună, participă la hrănirea puilor, la apărarea vizuinei.

Femela naşte 10-16 pui, care nu sunt maturizaţi complet la naştere, în sensul că ochii li se deschid după trei săptămâni. Ei rămân timp de 72 de zile în vizuină, fiind păziţi chiar şi după această perioadă de mama lor, care nu pleacă la vânat atâta timp cât puii sunt mici.

Citește și:   Rinocerul alb

Vânează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Nu sunt foarte lacomi, îşi aleg o pradă potrivită ca mărime, pe care o atacă din toate părţile. Vânează antilope, gazele, zebre. Trebuie să fie foarte atenţi, deoarece copitele şi coarnele animalelor atacate le pot aduce moartea. Prind prada de cap şi o omoară. Odată doborâtă prada, se grabesc să mănânce, dar nu toţi odată. În timp ce unii mănâncă ceilalţi fac un zid de apărare în jurul lor, apoi rolurile se schimbă. După ce au luat suficientă hrană ( aproximativ 10 kg de carne pe zi ) se întorc la vizuină şi hrănesc puii, „eliberând” o parte din carnea înghiţită.

Urmează perioada de odihnă. Puii sunt mânaţi în vizuină, iar restul grupului se odihneşte. Rămâne totuşi ” un paznic”, acesta dă semnalul dacă apare vreo primejdie. Ca şi în momentul hrănirii, se stă de pază cu rândul. Seara pornesc din nou la vânătoare. Trăiesc aproximativ 10 ani. Pot atinge greutatea de 36-37 kg.

Citește și:   Curiozităţi şi recorduri despre elefanţi

Câinii sălbatici din Africa reprezintă un model de trai în grup. De micşorarea dramatică a numărului lor sunt vinovaţi şi oamenii care le-au invadat habitatul.


4 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?