Cangurul

3

Cangurul face parte din categoria mamiferelor inferioare. Trăieşte în Australia, Tasmania şi Noua Guinee, în regiunile în care cresc multe ierburi, dar şi în regiunile stâncoase cu ierburi şi arbuşti. Este activ ziua şi preferă să trăiască în cârduri.

Are înălţimea de la 0,9 m până la 3 m şi masa de la 3 kg până la 100 kg, în funcţie de specie şi de sex. Culoarea blănii este în funcţie de specie şi de anotimp: cenuşie, brună, brună-roşietică, brună-gălbuie, albăstră-deschisă sau neagră. Au vederea şi auzul foarte bune.

Cangurul are un aspect deosebit. Membrele lui anterioare, pe care le foloseşte la apucarea hranei se termină cu cinci degete, în timp ce membrele posterioare se termină cu patru degete. membrele posterioare sunt mai lungi, puternice şi musculoase.

Se deplasează făcând salturi mari, prin întinderea bruscă a membrelor posterioare, în timp ce membrele superioare le ţine strânse la piept. Salturile pot atinge lungimea de 8 metri şi înălţimea de 2-3 metri. Nu este de mirare că acest animal se poate deplasa cu viteza de peste 50 km la oră. Înoată foarte bine iar în caz de pericol se apără cu membrele superioare. Cînd stă se sprijină pe membrele posterioare şi pe coadă.

Citește și:   Pasarea Emu

Este un animal ierbivor, hrănindu-se cu ierburi, frunze, fructe. Uneori pătrunde pe terenurile cultivate, producând pagube.

Dar ceea ce îl face deosebit este prezenţa pugii marsupiale. Puii, insuficent dezvoltaţi la naştere, au aspectul unui vierme, de 2-3 cm lungime. De aceea stau mai mult timp într-o pungă care se află pe pântecele mamei, aici găsindu-se şi glandele mamare. Astfel puiul stă la adăpost de primejdii si cu hrana asigurată timp de 8 luni. Abia după aceea părăseşte punga marsupială dar stă pe lângă mama lui şi la orice primejdie se ascunde în marsupiu.

Se consideră că femelele pot fi gestante în cea mai mare parte a vietii tocmai pentru că naşterea puilor are loc destul de devreme, iar apoi se dezvolta în marsupiul mamei. Femela poate fi gestanta din nou în timp ce ultimul nou-nascut se afla înca în marsupiu. Şi desi mama-cangur poate opri dezvoltarea fătului pâna ce puiul mai mare este gata să paraseasca marsupiul, în cazul în care al doilea pui se naste, corpul femelei de cangur poate produce doua feluri de lapte, unul pentru puiul nou-nascut, celalalt pentru puiul mai mare.

Citește și:   Ce nu ştiai până acum despre creierul uman

Majoritatea cangurilor stau pe sol, dar există şi canguri care stau în copaci, denumiţi tree-kangaroo. În prezent se cunosc 17 specii de canguri-de-copac. Locurile în care se găsesc aceşti canguri sunt pădurile tropicale dense din nord-estul statului Queensland aflat în Australia.

Este vânat pentru carne şi piele.Cangurul nu este singurul animal cu marsupiu. Există vulpea marsupială, lupul marsupial, cărtiţa marsupială, veveriţa marsupială, ursul marsupial, şobolanul marsupial, pisica marsupiala.


3 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?