Fluturele-de-matase (Bombix mori)

12

Fluturele-de-matase (Bombix mori) este singurul fluture folositor. A fost adus din Asia pentru gogosile sale care acopera nimfa si din care se scoate matasea. Este un fluture greoi, de culoare alba-galbuie,cu corpul scurt, gros si paros, cu aripile mai scurte decat corpul. Nu zboara si nici nu se depleseaza decat pe distante foarte mici.

Traieste numai cateva zile, timp in care are loc imperecherea. In aceasta perioada nu se hraneste. Din ouale depuse de femela ies larvele (omizle), cunoscute sub numele de viermi-de-matase. Ele se hranesc cu frunze de dud, stejar sau mesteacan (depinde de specie), pe care i le pune la dispozitie omul.

Dupa 5-6 saptamani, larvale se transforma in pupa sau nimfa (crisalida). Inainte de aceasta, ele isi infasoara corpul cu un fir de matase produs de niste glande, numite glande sericigene, formand o „gogoasa” sau cocon. Aici, larva se transforma in pupa, din care va lua nastere fluturele. Inainte ca fluturii sa iasa din gogosi, de pe acestea se trag firele de matase, care apoi sunt tesute, obtinandu-se matasea folosita atat de mult in industrie.

Cresterea viermilor-de-matase, se numeste sericicultura. Se spune ca secretul fabricarii matasii a fost pastrat mult timp de tarile producatoare, in special de China. Pana cand, calatorii europeni, ajunsi in acele indepartate locuri au descoperit crescatoriile de viermi de matase. Ei au adus, in secret, in basoane de bambus, oua ale fluturelui de matase. In acest fel s-a raspandit si in Europa cresterea viermilor de matase.

 

12 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?