Habitatul urşilor Panda din China atins de devastatorul cutremur

2

Un oficial chinez a anuntat ca aproximativ 80% din habitatul urşilor Panda a fost atins de devastatorul cutremur ce a avut loc pe data de 12 mai în provincia Sichuan. Cutremul a distrus vaste zone ocupate de specii pe cale de dispariţie, precum ursul Panda, Cao Qingyao.

Un purtător de cuvant al Administraţiei Pădurilor a dezvăluit presei că sunt zone în care autorităţile nu au putut ajunge nici macar pentru a salva localnicii, deci nu pot oferi cifre oficiale despre dezastrul natural.

Ursul Panda este un simbol al Chinei, unde mai traiesc în libertate doar 1600 de specimene, majoritatea în Sichuan şi în provicia vecină, Shaanxi. Pe langa urşii care traiesc în libertate, guvernul încearcă să crescă numărului de ursi prin înmulţirea lor în captivitate, la momentul actual existand 180 de urşi captivi.

Urşii panda au faţa rotundă, blana alba , urechi negre si semne negre în jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagră. Femelele cântaresc în jur de 80 de kg , iar masculii ating o greutate de 85-125 kg şi o înaltime de 180 cm.

Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se sătura cu aceasta hrana puţin consistentă, au nevoie de 30 kilograme de hrană pe zi. Din această cauză ei trebuie să mănânce şi 16 ore pe zi. Pentru completarea hranei consumă uneori şi bulbi de plante, rădăcini , ouă şi chiar mici mamifere. Dependenţa de bambus ca surasă de hrană face din ursul Panda o specie extrem de vulnerabila.Femela devine capabile să dea naştere la pui după vârsta de 3 sau 4 ani. Aceasta naşte odată la 2-3 ani un pui sau doi, de mărimea unor hamsteri. Urşii Panda sunt animale solitare şi îşi petrec aproape toată ziua mâncând. Cănd vor să doarmă se retrag în peşteri sau în arbori înalţi.

49 de rezervatii naturale au fost atinse de cutremur, printre aceastea aflându-se şi cunoscuta rezervaţie naturala Wolong, însumand aproape 2 milioane de acrii de teren. Rezervatia Wolong gazduia 64 de ursi Panda, dar din pacate unul dintre aceastia a decedat. Alti 6 urşi Panda au fost mutaţi în altă rezervaţie naturală, iar 8 au fost trimişi la Grădina Zoologică din Beijing pentru a locui acolo în timpul jocurilor olimpice.

Citește și:   Capra-neagra

Cutremurul a afectat de asemenea şi o mare parte din padure, pierderile fiind însumate la 3.3 miliare de dolari.

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?