3 legende despre apariția ghioceilor

0

Ghioceii, primele flori de primăvară, au o mulţime de semnificații, dar şi o istorie îndelungată care include câteva legende interesante, apărute în diverse colţuri ale lumii.

Legenda germană: Atunci când Dumnezeu a creat zăpadă, i-a spus să viziteze toate florile de pe pământ pentru a căpăta culori. Toate florile au refuzat, până când zăpada a mers în vizită şi la gingaşii ghiocei. Când a văzut că ghioceii au un suflet atât de pur, cald şi generos, zăpada s-a gândit să îi propună un târg. În schimbul culorii, zăpada i-a spus ghiocelului că îl va lăsa pe el să fie prima floare care înfloreşte primăvara. Firavul ghiocel a acceptat şi de atunci, în fiecare primăvară este cel care ne dă de veste că a sosit mult aşteptatul anotimp.

Legenda moldovenească: O legendă din Moldova spune că o bătălie între Vrăjitoarea Iarnă şi Domniţă Primăvară a dat naştere ghioceilor. Într-un an, Vrăjitoarea Iarnă a decis să nu mai renunţe la stăpânirea sa asupra Pământului atunci când ajunge Domniţa Primăvară. În timpul luptei, Domniţa Primăvară s-a înţepat la un deget şi câteva picături de sânge au căzut pe pământ. Picătura de sânge a topit zăpada şi acolo a răsărit un mic ghiocel, un semn că Domniţa Primăvară a câştigat bătălia cu Vrăjitoarea Iarnă.

Citește și:   Curiozităţi despre cactuşi

Legendă românească: potrivit acestei legende, în fiecare an soarele ia formă unei tinere fete care încălzeşte pământul primăvara. Într-un an, Iarnă a refuzat să plece din cetatea sa de pe pământ şi a luat-o ostatică pe tânăra fată. La scurt timp, un tânăr fermecător a venit să o salveze pe fata pe care o iubea din ghearele iernii. După o lupta aprigă, fata a fost eliberată, dar eroul salvator a fost rănit iar sângele său a ajuns pe zăpada care acoperea pământul. Pentru că soarele strălucea pe cer, în acel loc au început să răsară ghioceii pentru a celebra venirea primăverii. În tradiţia românească, ghioceii sunt simbolul venirii primăverii.


Distribuie:

Lasă un comentariu