Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Arborele de cacao

Arborele de cacao
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Arborele de cacao (Theobroma cacao) aparține genului Theobroma, familia Malvaceae. Acest gen cuprinde 20-22 de specii de arbuști ce ating 4-8 m înălțime, cu frunza verde tot timpul anului, care cresc în pădurile tropicale din America latină. Denumirea științifică a plantei a fost dată de naturalistul sudez Carl von Linné.

Este un arbust mic (4-8 m ), iniţial a fost sălbatic. Seminţele sale sunt folosite pentru a face pudra de cacao şi ciocolata.
Arborele este astăzi gasit crescând şi in salbaticie de la poalele Anzilor la altitudini de aproximativ 200 – 400 m, precum şi în bazinele fluviilor Amazon şi Orinoco, dar şi în mari plantaţii îngrijite de om. Are nevoie de un climat umed cu precipitaţii regulate şi sol bun. Frunzele sunt mari, necomestibile, umplute cu un lichid lăptos, cremos si gust picant, neplăcut.

Florile cresc direct pe trunchi şi ramurile mai mari, ele sunt mici, 1-2 cm diametru, cu caliciu roz. În timp ce cele mai multe flori din lume sunt polenizate de albine  sau fluturi, florile arborelui de cacao sunt polenizate de nişte mici musculiţe. Fructul este oval, 15-30 cm lungime şi 8-10 cm lăţime. La maturitate fructele au culoarea de la galben la portocaliu, şi cântăresc aproximativ 500 g, atunci când s-au copt. Un fruct conţine 20 – 60 seminţe ,  încorporate într-o pastă de culoare albă. Semintele sunt principalul ingredient al ciocolatei , în timp ce pulpa este utilizat în unele ţări în pregătirea unui revigorant suc. Fiecare sămânţă conţine o cantitate semnificativă de grasime (40-50%) Din ele se fabrică  praful de cacao.

Citește și:   Rafflesia, cea mai mare floare

Semințele din fructele arborelui de cacao conțin teobromină și într-o concentrație mai redusă cofeină. Denumirea ştiinţifică Theobroma înseamnă „alimentele zeilor „.

Arborele de cacao a fost cultivat pentru prima oară de vechea civilizaţie Maya, pe teritoriul Mexicului de astăzi şi în America Centrală. Populaţia Maya oferea seminţele de cacao zeilor săi şi le mai folosea în scopuri medicinale, pentru a combate oboseala şi bolile gastrointestinale. Erau atât de preţioase, încât se foloseau ca monedă de schimb. Mayaşii considerau că băutura din cacao este de origine divină şi îi acordau un mare respect.

Unii cercetători susţin că arborele de cacao a fost cultivat cu aproape 2000 de ani Î.Hr. S-a ajuns la această concluzie după ce într-un site arheologic a fost gasit un vas de preparare a băuturii de cacao, datand din acea perioadă. Civilizaţia Maya considera că arbustul a fost descoperit de către zei în munti, alături de alte alimente delicioase.

Astăzi praful de cacao este folosit foarte mult în produsele alimentare, în foarte multe combinaţii, dar şi în fabricarea unor medicamente.

Articole interesante

1 comentariu

Lasa un comentariu