Curiozitati din lumea plantelor (1)

1
Stiati ca…….florile de nufar se ascund dimineata sub apa? Abia spre seara se ridica deasupra apei, noaptea infloresc, iar dimineata se inchid.

…exista o varietate de trandafiri cu florile verzi?

…exista si o floare numita cameleon, care isi schimba culoarea de cateva ori pe zi? Dimineata este alba, , apoi roz, la pranz este rosu aprins, seara este violeta, apoi violet inchis, iar noaprea devine din nou alba.

…frumoasele flori de magnolie apar inaintea frunzelor?

…cel mai inalt arbore din lume este eucaliptul? El creste cate 5 m pe an si poate atinge inaltimea de 150 m, depasind deci varful piramidei lui Keops, care masoara 146 m. El are radacinile infipte in mlastine si de aceea localnicii il mai numesc „arborele cu picioarele in apa si capul in nori. Din lemnul lui se poate face mobila fina, iar din frunze…bomboane.

…diametrul arborelui de Secuoia este si de 16 m? Dintr-un astfel de urias se pot incarca 600 vagoane de lemne sau se pot construi aproape 300 case de doua camere. Arborele creste la 2000 m altitudine, mai ales in California, si abia pot sa-l cuprinda 30 de barbati cu bratele.

Citește și:   Cel mai bătrân copac

…baobabul poate trai peste o mie de ani? Coroana lui are un diametru de 100 m , acoperind un teren de fotbal. Fructele lui seamana cu niste castraveti uriasi si se mai numesc si ” painea maimutelor” , pentru ca sunt consumate cu placere de acestea. Si elefantii il „consuma” cu placere, ii rup scoarta si beau apa care se strange in ei, mai ales in perioada de seceta. De aceea acest arbore este pe cale de disparitie.

…frunza bananierului este lunga de 6 m si lata de 50 cm ?

…in jungla fluviului Amazon exista un arbore ale carui frunze pot ajunge pana la 10 m lungime. Sub aceasta umbrelea uriasa poate sta o clasa cu invatatoare cu tot.

…cornul canadian masoara doar 10-15 cm, are doar 3-5 frunze si o floare cu multe petale albe.

…unele seminte de orhidee sunt lungi de 0,25-0,50 mm.

…cel mai batran copac este un arbore de Sequoia, care ar avea peste 3000 de ani.

Citește și:   Lucruri interesante despre dinți

… cea mai mare floare din lume este crinul puturos, care are un diametru de 90 cm si cantareste 10 kg. Petalele ei raspandesc un miros foarte urat. Este o planta parazita, care nu are radacina, tulpina si frunze, are niste nervuri lungi si subtiri.

…cea mai mare coroana este a unui arbore numit banianul(un fel de smochin). Se spune ca sub coroana lui se pot adaposti 20 000 de persoane.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?