Roşia: legumă sau fruct?

11

Ce este roşia, un fruct sau o legumă? Despre unul dintre cele mai importante “alimente” ale verii unii spun că este este un fruct, în timp ce majoritatea consumă roşiile ca legume.

Oamenii de ştiinţă consideră fructele că fiind acele părţi ale unei plante care fac seminţe. Pe de altă parte, mulţi dintre noi considerăm ca fiind fructe acele părţi comestibile ale unei plante, care au un gust dulce.

De asemenea, legumele sunt acele părţi comestibile care au însă o savoare şi aici sunt incluse plantele cu frunze (salata), cele cu tulpini comestibile aşa cum este ţelina, rădăcinoasele din familia cărora face parte morcovul şi florile, din această categorie făcând parte broccoli.

Oamenii de ştiinţă nu au însă o definiţie anume pentru legume.

Pornind de la aceste definiţii, putem acum să dăm un răspuns la întrebarea, ce este roşia, un fruct sau o legumă?

Potrivit științei, roşia este fără niciun dubiu, un fruct, din moment ce face seminţe.

Bucătarii şi oamenii de rând consideră roşiile că fiind legume din moment ce sunt comestibile şi sunt mai degrabă savuroase, decât dulci…aşa cum sunt, în mod obişnuit, fructele. Aşadar, din punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă roşiile sunt fructe, restul dintre noi le considerăm şi le mâncăm ca legume.

Roşiile nu sunt însă singurele fructe “tratate” ca fiind legume. Vinetele, ardeii, castraveţii şi dovlecii sunt, de asemenea, fructe, dar care sunt consumate ca fiind legume.


11 comentarii

 1. Din punct de vedere botanic roșia este un fruct.[1] În anul 1893 Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii în mod unanim a decis că la colectarea taxelor vamale roșiile trebuie considerate legume (deși curtea a trecut în revistă faptul că din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe).[2] În anul 2001 Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este fruct, și nu legumă.[3]

   (4)
   (2)
 2. Am citit comentariile și afirm cu durere că aceasta este generația de aur a prostiei.
  Dacă ne revenim, o sa fie bine, daca nu, generație de căpșunari...
  Învățați și documentati-va!

   (3)
   (0)

Lasă un comentariu