1 Decembrie: totul despre ziua națională a României

1

1 Decembrie este ziua naţională a României şi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918.

În fiecare an, pe 1 Decembrie, românii din toate colțurile țării și din străinătate sărbătoresc ziua națională, iar în multe locuri din țară sunt organizate parade militare și festivități pentru a marca acest moment important din istoria țării noastre.

Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată că ziua națională a României în anul 1990, după înlăturarea regimului comunist.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din Ardeal și Banat, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Textul rezoluției a fost citit de politicianul Vasile Godiș și sună în acest fel: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Citește și:   Lucruri mai puțin știute despre domnitorii români

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinad, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1918.

Astfel, ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari.

Anul viitor, în 2018, românii vor sărbători pe 1 Decembrie Centenarul Marii Uniri.


Un comentariu

 1. Adevarata unire nu tine, sau nu trebuie sa țină de un anumit teritoriu. Omul este cel care sfințește locul. Omul singur nu face politica. Poate fi considerată noțiunea de politica numai când exista doua persoane de sex opus, iar rodul corectitudinii politice este procrearea. Numai așa unirea este reala, iar anul 2018 cu serbarea Centenarului Marii Uniri, se remarca prin constatarea politicului corect de către mine.
  Când o familie heterosexuală este constituita se poate vorbi de corectitudine politica numai dacă membrii familiei respective se respecta fără a fi afectat vreun alt membru din familia sa ori din alte familii in relațiile de conviețuire.
  Aceasta delimitare trebuie sa fie însușită chiar de la nașterea persoanei și extrapolata la grupul de persoane (familie, școala, loc de munca, regiune, stat, continent, glob, și de ce nu extraterestru, când momentul va apare).
  Important este sa fim pregătiți.
  Altfel: terorism, războaie, molime, autodistrugere...

  Nu este un autoplagiat!
  Va rog sa decedați sensul...

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?