Lucruri mai puțin știute despre domnitorii români

0

Alexandru cel Bun

De ce i s-a spus “cel bun” şi cât de bun era acest domnitor al Moldovei? Istoria notează că Alexandru cel Bun a fost de fapt primul mare domnitor al Moldovei. Acesta şi-a căpătat numele “Alexandru cel Bun” după moartea sa şi se pare că are legătură cu faptul că în cei peste 30 de ani de domnie a stat departe de conflicte, fiind considerat unul dintre cei mai mari diplomaţi ai vremii, calităţile sale fiind recunoscute în toată lumea. Potrivit „Letopisețului” lui Grigore Ureche, în vremea domniei sale i se spunea „Alexandru Vodă cel Bătrân”.

Ştefan cel Mare

Ştefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei timp de 47 de ani. Chiar dacă i se spunea Ştefan cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuţi domnitori români nu era atât de impunător cum s-ar putea crede. Ştefan cel Mare arăta în realitate cu totul diferit faţă de cum îl prezintă istoria astăzi: era un bărbat mic de statură, destul de firav, subţire, care purta adesea o manta domnească împodobită cu pietre preţioase şi semipreţioase, cu coroană voievodală pe cap. Informaţiile sunt parţial adevărate şi când vine vorba de bătăliile purtate de Ştefan cel Mare. Deşi se spune că domnitorul Moldovei nu a pierdut nicio bătălie, în realitate Ştefan cel Mare a purtat 42 de razboie şi a pierdut cinci bătălii.

Vlad Ţepeş

Vlad Ţepeş este unul dintre cele mai captivante personaje din istoria românilor. A fost de trei ori domnitor al Ţării Româneşti, Vlad al III-lea, avea să poarte numele de Vlad Dracul şi să rămână cunoscut drept Vlad Ţepeş a rămas în istorie pentru modul în care îi pedepsea pe cei care furau. O legendă spune că Vlad Ţepeş ştia că lumea se teme atât de tare de pedepsele sale, încât a pus la o fântână din Târgovişte, la vremea aceea capitala Ţării Româneşti, o cupă mare din aur, pe care cei care doreau să bea apă ar fi putut să o folosească. De-a lungul domniei sale, cupa de aur nu a dispărut niciodată de la fântână, ba chiar nici nu a fost de prea multe ori folosită.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?