Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Curiozități despre Super Luna sângerie a lupului

Curiozități despre Super Luna sângerie a lupului
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Prima eclipsă de lună din 2019 este și ultima până în 2021.  Eclipsa totală de lună s-a produs în această dimineață și a fost vizibilă și de pe teritoriul României.

Luna a intrat complet în umbra Pământului luni, la ora 07.12, când s-a aflat foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproximativ o oră înainte să răsară soarele.

Fenomenul a putut fi observat în România, pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă era eclipsată.

Dar de ce este atât de specială această eclipsă de lună din 2019?

  • Eclipsa totală de lună din 20-21 ianuarie 2019 mai este numită și Super Luna sângerie a lupului, pentru că în această periodă a anului lupii din păduri se aud cum urlă. Prima lună plină din acest an mai este cunoscută și ca luna veche, luna de gheață sau luna zăpezii.
  • Eclipsa totală de lună a durat cinci ore de la început până la final. Luna a fost total acoperită de umbra Pământului pentru 60 de minute. În totalitate, eclipsa care include faza de penumbră și fazele parțiale, a durat 5 ore și 12 minute.
  • Denumirea de lună sângerie provine de la faptul că luna poate capăta tente roșiatice în timpul în care este total acoperită.
  • Singura eclipsă de lună din 2019 care va mai avea loc este pe 16-17 iulie, însă este vorba de o eclipsă parțială.
  • În 2019 vom avea cinci eclipse.
  • Eclipsa din 20-21 ianuarie este a 18 eclipsă totală de lună din 2001, adică de la începutul acestui secol în care vor fi în total 85 de eclipse totale de lună.
  • Următoarea  dată la care vom mai vedea luna complet acoperită de umbră Pământului va fi pe 26 mai 2021.
  • Superluna se produce atunci când luna se află la perigeu, adică punctul de pe orbită sa cel mai aproape de Pământ. Cunoscută ca Superluna, Super Luna sau Super Luna Plină, această lună plină poate părea mai mare și mai strălucitoare decât o lună plină obișnuită.
  • Eclipsele de lună și de soare au tendința de a fi una după cealaltă. Eclipsa de lună din 20-21 ianuarie a urmat după eclipsa parțială de soare din 5-6 ianuarie.
Citește și:   Sistemul solar - Planeta Pamant

Articole interesante

Lasa un comentariu