Sistemul solar – Planeta Ceres

2

Ceres, este cea mai mica planeta pitica a Sistemului Solar, si singura din centura de asteroizi.

A fost descoperite la 1 ianuarie 1801 de Giuseppe Piazzi.

Ceres a fost numita dupe zeul agriculturii si al dragostei materne din mitologia romana. In astrologie, pentru a intelege natura unei planete, astrologii ii analizeaza numele. In mitologie, Ceres era echivalentul roman al zeitei grecesti Demeter. Aceasta era zeita agriculturii, si cand fiica acesteia Persephone a fost rapita de Pluto, in incercarea acestuia de a o face sa se casatoreasca cu el, Demeter a fost preocupata cautandu-si fiica, incat a neglijat Pamantul, care a devenit rece, iar majoritatea plantelor au murit.

In trecut, Ceres a fost considerata un membru mare al unei familii de asteroizi. Aceste familii impartasesc aceleasi particularitati ale orbitelor, ceea ce indica o origine comuna, o coliziune a unor asteroizi. S-a descoperit ca Ceres are proprietati spectrale diferite de ale celorlalti membrii, asa ca acel grup a fost numit familia Gefion.
Ceres este cel mai mare obiect al centurii de asteroizi si este pozitionat intre Marte si Jupiter.

Clasificarea lui Ceres a fost schimbata de mai multe ori, si a fost subiectul multor neintelegeri. Johann Elert Bode credea ca este planeta lipsa propusa de el a exista intre Marte si Jupiter, la o distanta de 419 milioane km de Soare.

Citește și:   Sistemul solar - Planeta Venus

Matematicianul german Karl Friedrich Gauss, a calculat din observatiile lui Piazzi ca Ceres face o rotatie in jurul Soarelui in 4.6 ani sau 4 ani si 220 zile.

Ceres incheie o miscare de revolutie in aproximativ noua ore si patru minute.

Masa planetei a fost determinata prin studii ale influentelor asupra asteroizilor. Media rezultatelor este de 9.4×1020 kg. Marimea si masa lui Ceres sunt suficiente pentru a-i conferi o forma sferica.
Magnitudinea aparenta a planetei oscileaza intre 6.7 si 9.3.

Avand un diametru de 950 km, Ceres este cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi, si detine aproximativ o treime din masa totala a centurii.

Ceres se presupune a avea un miez solid si o manta de gheata.
Suprafata planetei este probabil o mixtura de apa inghetata si diferite minerale ca argila si carbonate.
Poate avea un ocean de apa lichida, ceea ce o face o tinta a cercetarilor viitoare. Se presupune ca are o atmosfera ce contine vapori de apa.

Suprafata planetei este relativ calda. Temperatura maxima inregistrata a fost de 235 K.
Telescopul Spatial Hubble a observat pe suprafata planetei o pata neagra, ce s-a presupus a fi un crater. O alta explicatie a petei ar fi existenta la suprafata planetei a unei substante inchise.
Nasa a lansat misiunea Down pe 27 septembrie 2007. Sonda spatiala va ajunge pe Ceres in 2015. Naveta Down va intra pe orbita lui Ceres la o altitudine de 5,900 km. Dupa cinci luni, isi va reduce distanta de planeta la 1,300 km, apoi, dupa inca cinci luni, la 700 km.

Citește și:   Sistemul solar - Planeta Pamant

Se presupune ca Ceres este o protoplaneta care s-a format in urma cu 4.57 bilioane ani. In timp ce majoritatea corpurilor au fost respinse in afara Sistemului Solar de catre Jupiter, sau s-au unit cu alte corpuri formand planete terestre, Ceres a ramas intacta. Doua alte planete asemanatoare sunt Pallas si Vesta, dar ele nu au o forma finita, in cazul lui Vesta, probabil pentru ca a suferit un impact puternic dupa solidificare.

Incalzita de energia dezvoltarii, Ceres si-a diferentiat la scurt timp dupa formare intr-un miez solid si o manta de gheata. In prezent, din punct de vedere geologic, Ceres este moarta, iar suprafata sa este modelata doar datorita impacturilor.


Distribuie:

2 comentarii

  1. cris_stefy08 id meu care vrea intra pe
    este foarte interesant dar daca ar fi un pic mai explicit...de exemplu "asteroizi"..."......"...."
     (0)
     (0)

Lasă un comentariu