Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Amazonul, fluviul recordurilor

Amazonul, fluviul recordurilor
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Amazonul poate fi numit şi fluviul recordurilor, deoarece a atins câteva recorduri demne de luat în seamă, şi anume: cel mai mare debit, cel mai mare bazin hidrografic, cel mai mare număr de afluenţi şi subafluenţi, cel mai lung afluent şi cel mai lung curs navigabil. Este situat în partea de N a Americii de Sud, străbătând întreg continentul sud-american, pe directia relativ V-E. Deşi izvorăşte de la aproximativ 150 km faţă de Oceanul Pacific, nu se varsă în acesta, ci în Oceanul Atlantic. Cele două izvoare ale sale, Maranon şi Ucayali îşi au originea în Anzii Peruvieni. Maranon, care este considerat principalul izvor, îsi are originea în lacul glaciar Lauricocha, aflat la altitudinea de 4000m.

A fost cunoscut de europeni încă din anul 1500, când un însoţitor al lui Columb( în prima sa călătorie spre Lumea Nouă ) ajunge în estuarul fluviului şi înainteză 50 de mile marine pe cursul acestuia. În anul 1541 un alt călător spaniol, Francisco de Orellana, atinge cursul fluviului, coborând pe afluentul Rio Napo.Un secol mai târziu portughezul Pedro Teixeira reface drumul predecesorului spaniol, dar în sens invers, urcând pe Amazon si apoi pe afluentul Rio Napo.Izvoarele Amazonuli sunt descoperite abia în anul 1941, de către exploratorul francez Bertrand Flornoz. În 1971 o expediţie americană reuşeşte să descopere cele doua râuri care prin confluenţa lor formează râul Ucayali, unul dintre cele două izvoare ale fluviului. Fluviul îşi are deci izvoarele la peste 5250 m altitudine. Amazonul propriu-zis începe de la confluenţa celor doi mari afluenţi Ucayali şi Maranon, care se unesc în amonte de localitatea Iquitos.

Pe parcurs fluviul are trei denumiri: pe teritoriul Perului se numeşte Maranon, pe cel al Braziliei, între Tabatinga şi Manao se numeşte Solimoes, iar de aici până la vărsarea în ocean poartă denumirea de Rio Amazonas. Denumirea de Rio Amazonas i-a fost dată de contemporanii lui Orellana. Orelallana a povestit la întoarcerea din călătoria sa că a descoperit pe malul fluviului un sat locuit de femei amerindiene, înalte, puternice şi războinice, înarmate cu arcuri şi săgeţi, care i-au pus pe fugă pe noii veniţi, silindu-i să se retragă în ambarcaţiuni. Curajoasele femei au fost asemuite cu legendarele Amazoane şi de aici denumirea de „Râul Amazoanelor”. „Maranon” în limba spaniolă înseamnă „labirint”, iar denumirea a fost dată de Orellana, datorită aspectului de labirint al cursului.

Citește și:   Lacul artificial Bratsk

Referitor la lungimea fluviului, aceasta este de 6280 km sau, după alte surse, 6448km, fiind considerat al doilea ca lungime după Nil, sau al treilea daca se ia în considerare lungimea de 6280km( după Nil şi Mississipi ).

Amazonul are peste 1000 de afluenţi, dintre care 15 au lungimea de peste 1500 km fiecare, iar doi dintre ei sunt mai lungi decât Dunărea, având peste 3000 km. Astfel afluentul Madeira are 3379km şi este cel mai lung afluent de pe glob. Lăţimea apelor Amazonului propriu-zis are 2km la Iquitos şi 5 km către Manaus, iar adâncimea apei este între 20 şi 50 m, pe alocuri chiar 80m. Lăţimea apei în cursul inferior este intre 15 şi 20 km, iar înainte de delta între 80 şi 150 km, dar adâncimea apelor scade la 20-25 m. După alte surse lăţimea cursului ar fi de 11km la intrarea în estuar şi aproape 300 km în sectorul terminal al estuarului.
Ansamblul gurilor Amazonului corespunde unei delte în care fluviul se desparte in multe braţe, ce delimitează numeroase insule, printre care şi Marajo, cea mai mare insulă fluvială înconjurată de ape dulci. Datorită marilor cantităţi de aluviuni, delta amazoniană este într-o continuă schimbare. Este o deltă de un tip aparte (cea mai mare din lume, de circa 100 000 km pătraţi). Această deltă este limitată la nord-vest de braţul principal, Amazonul propriu-zis, iar la sud-est de braţul Para în care se varsă apele râului Tocantins.

Citește și:   Nilul, cel mai lung fluviu de pe glob

Este fluvial cu debitul cel mai mare, în zona de vărsare debitul său fiind de 60 de ori mai mare decât al Nilului. Se spune că Amazonul deversează în ocean o cincime din din apa dulce de pe suprafaţa pământului.

Curentul de apă dulce pătrunde în apele oceanului Atlantic pe o distanţă de aproximativ 300 km. În acelaşi timp mareea atlantică se resimte până în amonte de Obidos ( peste 800km ), pătrunzând deci în sus, pe fluviu. . Valurile cu apă sărată împinse de curentul de sud-est se ciocnesc cu o deosebită violenţă cu apele dulci ale fluviului, dând naştere vestitului pororoca, un val înalt de aproape 4,5m care reprezintă cea mai înaltă bară. Aceasta pune în pericol chiar şi vapoarele mari, iar zgomotul produs de ciocnirea apelor se aude până la 10km depărtare.

Flora şi fauna din bazinul Amazonului sunt deosebit de bogate, în schimb este o zonă slab populată, după unele surse circa 5 milioane locuitori pe toată această imensă întindere.
De remarcat că unele date despre Amazon variază de la o sursă la alta, aceasta şi datorită modificărilor intense pe care le suferă fluviul pe cursul inferior, precum şi complexităţii bazinului său.

Articole interesante

Lasa un comentariu