Superlative geografice : Precipitatii, presiune, salinitate si temperaturi

8

Precipitatii

Cea mai mare cantitate anuala si lunara de precipitatii – Cherrapunji, se afla in NE indiei.

Cea mai mare cantitate de precipitatii in 24 de ore – Cialos( 1 870 mm ), situata in partea central-nordica a insulei Reunion, din Oceanul Indian.

Cea mai mare cantitate de precipitatii intr-o ora – Holt( 305 mm ), orasel situat in NV statului Missouri (SUA)

Cea mai mare cantitate de zapada in 24 de ore – Silver Lake, situat in statul Colorado (SUA), zapada a ajuns pana la aproape 2m.

Cea mai ridicata medie anuala a precipitatiilor – Mawsynram( 11 874 mm precipitatii pe an ), localitate situata in NE Indiei, este considerata si „polul ploii”.

Cel mai uscat loc – Calama, oras in N statului Chile ( America de Sud ), in apropierea lui se afla desertului Atacama, unde nu s-a semnalat in timpurile istorice nici o ploaie.

Presiune

Cea mai ridicata presiune( 812,8 mm ) s-a inregistrat la Agata, localitate in Siberia, la 31 decembrie 1968.

Salinitate

Cea mai mare salinitate a apei lacustre – Marea Moarta

Cea mai mare salinitate a apei marine – Marea Rosie

Cea mai scazuta salinitate a apei marine – Marea Caspica.

Temperaturi

Cea mai ridicata temperatura – Al’Aziziyah, 58 grade Celsius la umbra, localitatea este situata in NV Libiei la 50 km S de Tripoli.Aceeasi temperatura s-a inregistrat si in Mexic, dar informatia nu e unanim acceptata pe plan international.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata – Vostok,statiune de cercetare a Rusiei in Antarctica, se inregistreaza temperaturi intre -85,7 si -88,3 grade Celsius. In 1967 s-au inregistrat -94,5 grade Celsius, dar recordul nu a fost omologat.

Cea mai mare variatie a temperaturii intr-o singura zi – Browning, localitate situata in NV S.U.A., la 24 ianuarie 1916 temperatura a scazut de la +6,7 grade Celsius la -48,8 grade Celsius.

Polul frigului –  Antarctica

Cea mai mare temperatura medie anuala a apei – Marea Rosie

Citește și:   Sahara, cel mai mare desert

 

8 comentarii

  1. ma bucur tare mult ca am gasit acest site cu superlativele geografice, deoarece imi place foarte mult geografia.felicitari pentru cei care au realizat site-ul!
     (1)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?