Superlative si curiozitati geografice (3)

6
Dunarea – Fluviul care strabate cele mai multe tari( 10 ): Germania, Austria, Slovacia,
Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Republica Moldova si Ucraina. Trece prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.Ein Bokek – este localitatea aflata la cea mai joasa altitudine, se afla situata pe tarmul Marii Moarte, la 360 m sub nivelul marii.

El Alto – aeroportul international situat la cea mai mare altitudine ( 4 150 m ). Este construit intr-o suburbie a capitalei Boliviei.

Etna – vulcanul activ cu cea mai lunga perioada de activitate ( 6000 ani ), se afla situat in Sicilia.

Fundy Bay – locul unde se inregistreaza cea mai inalta maree ( 16,30 m ) . Portiunea unde s-a inregistrat acest nivel se numeste Burncoat Head si se afla in partea de E a Golfului Fundy.

Gange-Brahmaputra – cea mai mare delta de pe glob, situata in partea de S a continentului asiatic, formata de cele doua fluvii ale caror nume le poarte, la varsarea in Golful Bengal.

Citește și:   Muntele lui Dumnezeu

Geysir – cel mai cunoscur gheizer, situat in partea central-sudica a Islandei. In perioada izbucnirilor arunca jetul de apa si vapori pana la 48-54 m inaltime. Intervalele de izbucnire au variat in timp de la o jumatate de ora la 20 de zile. Gheizerul cu cel mai inalt jet de apa si vapori ( 61m ) se afla in Parcul National Yellowstone din NV S.U.A. Eruptia dureaza 4 minute si are loc la un interval de 27-29 minute.

Golful Persic – se caracterizeaza prin temperatura medie ridicata a apei marine, in luna februarie temperatura apei rar scade sub 20 grade Celsius, iar in luna august este in jur de 30 grade Celsius, dar a atins si valoarea de 35,6 grade Celsius, in luna august.

Himalaya-Karakorum
– cel mai inalt sistem muntos al planetei, situat in partea centrala a continentulti Asia, cu varful Everest( Chomolungma ) de 8850 m.

Cea mai lunga pestera ( 104 km ) este situata in Alpii calcarosi din partea centrala a Elvetiei. langa localitatea Muotathal.

Citește și:   Insula Socotra

6 comentarii

  1. Eu acum am descoperit siteu acesta.Este foarte interesant.Voi urmari cu placere toate materialele postate.FELICITARI!
     (0)
     (0)
  2. Trece si prin Republica Mldova...am invatat anu asta la scoala k is in clasa a sasea...si doar pe 0,6 km patrati..bine a zis celalalt
     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?