Superlative si curiozitati geografice (4)

7
Indonezia – cel mai mare arhipelag, peste 13 700 insule.

Java
– insula cea mai populata ( cu cel mai mare numar de locuitori ), face parte din arh. Indonezian.Jean Bernard – cea mai adanca pestera ( 1602 m ), este situata in extremitatea estica a Frantei, la granita cu Elvetia.

Kilimanjaro – cel mai inalt munte de pe continentul Africa este cunoscut si prin faptul ca reproduce zonele climato-vegetale ale globului.

Madeira – este un fluviu din America de Sud dar in acelasi timp si cel mai lung afluent din lume, se varsa in Amazon.

Marea Baltica – este marea cu cea mai scazuta salinitate, mare continentala, situata in N continentului european.

Marea Caspica – este considerata lacul cel mai mare (371 800 km patrati ) si cu cea mai mare evaporatie. Este situata la limita dintre Europa si Asia.

Marea Filipinelor – cea mai intinsa mare ( 5 500 000 km patrati ) . Este situata in Pacificul de vest, intre arh. Filipinelor si arh. Marianelor.

Marea Neagra – marea cea mai izolata a Oceanului Planetar, se mai remarca si prin cele doua straturi de apa total diferite ( la suprafata apa dulce, la adancime apa sarata ) , avand cele mai multe denumiri de-a lungul timpului. Este renumita si prin vremea schimbatoare si furtunile puternice.

Marea Moarta – este considerata lacul cu cea mai mare salinitate. Oglinda apei se afla la 395m sau 403m dupa alte surse, sub nivelul marii.

Marea Rosie – aici s-a inregistrat in februarie 1956 cea mai ridicata temperatura a apei, 56 grade Celsius, iar temperatura medie anuala a apei este de 32 grade Celsius. Are o salinitate mare, in ea nu se varsa nici un rau permanent.

 

7 comentarii

 1. nu stiu ce sa mai cred,aici scrie ceva,in carti altceva.Pana la urma care este cel mai mare oras ca numar de locuitori:Tokio sau Ciudad de Mexico????/
   (0)
   (1)
 2. gavris manuela pe
  tokyo e cel mai mare oras(35 milioane locuitori)..
  probabil decalajele apar datorita luarii sau nu in calcul a zonei metropolitane..
   (0)
   (1)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?