5 experimente prin care spulberi mituri cunoscute

0

Mit sau realitate? Cu ajutorul unor experimente simple poţi să afli răspunsul la unele dintre cele mai cunoscute întrebări. Poţi încerca experimentele chiar acum, pentru că ai nevoie doar de câteva materiale foarte simplu de procurat.

Toate plantele au nevoie de lumină ca să poată creşte?

Răspunsul la această întrebare ai să îl afli cu ajutorul unui experiment simplu. Pune un cartof curat într-un loc întunecat şi unde este umiditate. Lasă-l timp de o lună. După o lună vezi dacă a înmugurit. Ce constaţi? Poţi explică ce s-a întâmplat?

Sucurile acidulate ne distrug dinții?

Dacă încă nu te-au convins părinţii că băuturile acidulate şi dulci îţi distrug dinții, atunci încearcă următorul experiment. Pune monede în recipiente de sticlă şi adaugă în fiecare recipient câte un tip de băutură acidulată, cu zahăr, suc cu lămâie, băuturi energizante şi în unul dintre recipiente pune doar apă peste monede. Pune peste fiecare recipient câte un capac şi după câteva zile verifică monedele şi vezi care dintre băuturi a avut cel mai puternic efect.

Lipsa somnului ne afectează memoria?

Dacă ai nevoie de o dovadă clară că lipsa somnului îţi afectează puterea de concentrare la şcoală sau memoria, atunci încearcă următorul experiement. După un somn bun şi odihnitor încearcă să memorezi o listă de cuvinte. În următoarea noapte, decalează programul de somn cu câteva ore, culcă-te mai târziu, iar când te trezeşti încearcă să memorezi o nouă listă. Compară rezultatele.

Nu există amprente identice?

Ţine-ţi degetele pe o suprafaţă îmbibată cu cerneală, apoi verifică.

Este căscatul molipsitor?

E posibil să fi căscat deja doar pentru că ai citit întrebarea de mai sus. Acum, poţi încerca şi un experiment. Mergi împreună cu unu-doi prieteni într-un loc retras unde să dai startul “căscatului”. E momentul să observi cât de contagios este căscatul. Ai idee de ce se întâmplă acest lucru? Nici oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să demonstreze de ce căscatul este contagios.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?