Cer albastru, cer roșu

0

Tu știi de ce cerul este albastru? Te-ai întrebat vreodată de ce devine roșu la apus? Culoarea cerului este rezultatul risipiri luminii albe a soarelui.
Prin acest experiment poți înțelege de ce cerul este albastru și de ce se transformă în cer roșu la răsărit și la apus:

Materiale necesare

Un pahar de sticlă

Apă

Lapte

O lanternă

Cum procedezi:

Umple paharul cu apă și adaugă câteva picături de lapte.

Luminează cu lanterna prin apă, de jos. O nuanță albastră va apărea în apă.

Luminează cu lanterna printr-o parte a paharului, ținând lumina undeva la mijlocul paharului.

Observă lumina din partea cealaltă. Apa va avea o nunața roz, în timp ce lumina de la lanternă va părea portocalie.

Explicația experimentului:

Lumina albă, inlcusiv lumina soarelui, conține toate culorile curcubeului. Când lumina albă de la lanternă a trecut prin apă, s-a ciocnit de globulele din apă. Aceste globule de lapte au risipit lumina albă.

Dintre toate cele șapte culori, culoarea albastră se risipește cel mai ușor. Din acest motiv cerul pare albastru. Atunci când lumina de la lanternă luminează dintr-o parte a paharului, lumina trebuie să călătorească mai mult prin apă și este risipită de mai multe globule de lapte.

Citește și:
Experiment cu gheaţă, blană şi altele

Când se întâmplă acest lucru, toată lumina albastră se risipește atât de mult încât nu este vizibilă. Atunci când albastru se termina roșul și portocaliul devin vizibile. Același lucru se întâmplă cu lumina solară.

Particulele de praf din atmosferă risipesc lumina soarelui, făcând ca cerul să arate albastru. La răsărit și la apus, lumina soarelui ajunge pe Pământ oblic, ceea ce înseamnă că trebuie să călătorească mai mult prin atmosferă și este risipită de mai multe particule de praf. Din acest motiv cerul pare roșu.


Lasă un comentariu