Cum învață copiii tabla împărţirii în funcţie de vârstă

0

Tabla împărţirii este un moment important din procesul de învăţare. Şi pentru că învăţarea să fie mai uşoară este nevoie de metode diferite în funcţie de vârstă. Cel mic poate începe să facă primele exerciţii de împărţire începând cu vârstă de 5 ani, perfecționându-se treptat cu ajutorul unor metode specifice vârstei.

Tabla împărţirii pentru copiii de 5-6 ani

Un copil de 5-6 ani poate învăţa primele lucruri despre împărţire cu ajutorul materialelor, astfel putând să îşi însuşească cel mai uşor conceptul de părţi egale. Împărţirea este destul de uşor de învăţat, mai ales că majoritatea părinţilor îşi familiarizează copiii cu termenul de “a împărţi” prin intermediul jocurilor pe care le fac cu cei mici. Câteva idei pe care să le puneţi în aplicare:

  • Părţi egale de apă – umple jumătate de vas cu apă şi lăsaţi-l pe copil să umple aceeaşi cantitate de apă folosind pahare sau căni mai mici.
  • Cere-i celui mic să taie fâşii egale de panglică atunci când împachetaţi un cadou.
  • Jocuri – picioarele animăluțelor pot fi luate ca exemplu atunci când îl înveţi pe cel mic tabla împărţirii. Construiţi împreună din plastilină animăluţe stilizate. Ia apoi 20 de scobitori şi spune-i celui mic să împarte scobitorii în mod egal, pentru că fiecare animăluţ să aibă 4 picioare.

Tabla împărţirii pentru copiii de 7-8 ani

În jurul vârstei de 7-8 ani copiii recunosc semnul împărţirii şi înţeleg că diviziunea anulează efectele înmulţirii. Pentru a-i consolida noţiunile, încercaţi câteva jocuri simple şi amuzante.

  • Padocuri pentru animale – dă-i copilului o foaie A4 care este împărţită în segmente de diferite mărimi. Pune-i la dispoziţie celui mic şi câteva figurine de plastic şi cere-I să pună fiecare animăluţ în padocul lui în aşa fel încât fiecare să aibă spaţii de mărimi egale. Acest joculeţ foloseşte atât la învățarea tablei împărţirii, dar introduce și primele noţiuni despre fracţii.
  • Împărţirea mâncării este un alt exerciţiu care funcţionează. Atunci când tăi un tort în felii cere-i celui mic să numere câţi invitaţi sunt şi să îţi spună de câte felii este nevoie în aşa fel încât fiecare să mănânce aceeaşi cantitate de tort.
  • Puneţi împreună rufele la uscat. Atunci când pui rufele la uscat cere-i ajutorul copilului, pentru că şi de data aceasta puteţi să exersaţi tabla împărţii. Spune-i că fiecare lucru pe care îl pui la uscat va fi prins cu două cleştişoare de rufe şi în total ai nevoie de 20 de cleştişoare. Lasă-l să îţi spună câte rufe ai de pus la uscat, în total.
Citește și:   Vezi fără să fii văzut

Tabla împărţirii pentru copiii de 9-10 ani

Copiii de 9-10 ani leagă împărţirile pe care le fac de exemplele pe care le ştiu. De exemplu, la această vârstă ei vor şti că 36 împărţit la 4 este acelaşi lucru că a împărţi 36 la 2 şi rezultatul împărţit încă o dată la 2. Aceasta este vârstă la care pot spune multiplii şi factorii. La această vârstă, copiii îşi vor fixa mai bine cunoştinţele prin situaţii inspirate din viaţa reală.

  • La această vârstă copiii încep să primească bani de buzunar. Dă-i exemple de situaţii reale care implică bani şi aminteşte-i mereu exemplu de genul “cum împărţi 7 lei la 3 persoane”.

Tabla împărţirii pentru copiii de 11-12 ani

La 11-12 ani împărţirea devine complexă. Copiii încep să facă exerciţii complicate care conţin mai multe operaţii şi de asemenea să facă împărţiri de numere care conţin două sau trei cifre. Acum cei mici învaţă să scrie restul ca fracţii sau cu zecimale. Următoarea etapă va fi aceea în care cel mic îşi va folosi cunoştinţele pentru a rezolva probleme.

  • Îi poţi descrie o problemă inspirată din viaţă, căreia trebuie să îi găsească rezolvare. De exemplu, 4 fraţi au 50 de lei. Ce suma îi va reveni fiecăruia dacă o împart în mod egal?”

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?