Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum călătoreşte apa

Cum călătoreşte apa
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În natură sau chiar acasă ai avut până acum ocazia să vezi că apa are moduri inedite şi misterioase de a călători, de a se strecura sau străbate locuri. Cu următorul experiment poţi face apa să călătorească dintr-un pahar plin într-un pahar gol cu ajutorul unui şerveţel de hârtie prin intermediul unui proces ştiinţific interesant.

Materiale necesare

  • Un pahar cu apă
  • Un pahar gol
  • Câteva prosoase de hârtie

Cum procedezi

Răsuceşte câteva prosoape de hârtie până când le dai forma unei funii. Acesta va fi fitilul care va absorbi şi transfera apa (asemănător cu fitilul unei lumânări care transferă ceara către flacără).

Pune un capăt al funiei de hârtie în paharul plin cu apă şi celălalt capăt în paharul gol.

Priveşte ce se întâmplă. Acest experiment este posibil să dureze mai mult timp, aşa că înarmează-te cu răbdare pentru a vedea rezultatul.

Ce se întâmplă?

Funia din hârtie începe să se ude, iar după câteva minute vei observa că paharul gol începe să se umple cu apă. Va continuă să se umple până când este o cantitate uniformă de apă în fiecare pahar. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Citește și:   Experiment: cum faci zăpadă artificială acasă

Acest proces se numeşte „acţiune capilară”. Apa utilizează acest proces pentru a se deplasa de-a lungul micilor găuri aflate în fibrele prosoapelor de hârtie. Procesul apare datorită forţei adezive dintre apă şi prosopul de hârtie, fiind mai puternică decât forţele coezive din interiorul apei. Acest proces poate fi observat şi la plante unde umezeală se deplasează de la rădăcini la restul plantei.

Articole interesante

Lasa un comentariu