Cum călătoreşte apa

0

În natură sau chiar acasă ai avut până acum ocazia să vezi că apa are moduri inedite şi misterioase de a călători, de a se strecura sau străbate locuri. Cu următorul experiment poţi face apa să călătorească dintr-un pahar plin într-un pahar gol cu ajutorul unui şerveţel de hârtie prin intermediul unui proces ştiinţific interesant.

Materiale necesare

  • Un pahar cu apă
  • Un pahar gol
  • Câteva prosoase de hârtie

Cum procedezi

Răsuceşte câteva prosoape de hârtie până când le dai forma unei funii. Acesta va fi fitilul care va absorbi şi transfera apa (asemănător cu fitilul unei lumânări care transferă ceara către flacără).

Pune un capăt al funiei de hârtie în paharul plin cu apă şi celălalt capăt în paharul gol.

Priveşte ce se întâmplă. Acest experiment este posibil să dureze mai mult timp, aşa că înarmează-te cu răbdare pentru a vedea rezultatul.

Ce se întâmplă?

Funia din hârtie începe să se ude, iar după câteva minute vei observa că paharul gol începe să se umple cu apă. Va continuă să se umple până când este o cantitate uniformă de apă în fiecare pahar. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Acest proces se numeşte „acţiune capilară”. Apa utilizează acest proces pentru a se deplasa de-a lungul micilor găuri aflate în fibrele prosoapelor de hârtie. Procesul apare datorită forţei adezive dintre apă şi prosopul de hârtie, fiind mai puternică decât forţele coezive din interiorul apei. Acest proces poate fi observat şi la plante unde umezeală se deplasează de la rădăcini la restul plantei.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?