Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum construieşti o busolă

Cum construieşti o busolă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Busola este instrumentul care indică nordul (respectiv sudul) magnetic sub influenţa câmpului magnetic al Pământului. Busola a fost invetată de chinezi în secolul al III-lea înaintea erei noastre.

Înainte de fi inventate o mulţime de gadgeturi care au, printre altele, şi rol de busolă, acestea se construiau foarte uşor din materiale simple, iar rezultatul era de o precizie uimitoare. Dacă te pasionează acest domeniu, poţi foarte simplu să îţi construieşti o busolă – acest lucru te va ajuta să înţelegi mai bine mecanismul după care funcţionează un astfel de instrument.

În cele ce urmează poţi învaţă cum să construieşti două tipuri de busolă.

Pentru primul tip de busolă ai nevoie de o sticlă, un dop de plută, un ac de cusut gros, un fir de ață şi o bucăţică de hârtie. Pentru ambele modele mai ai nevoie, în mod provizoriu, şi de un magnet.

Se începe cu operaţiunea de magnetizare a acului. În acest scop apucă-l cu mâna exact de la jumătate şi freacă-i o extremitate de unul dintre poli, apoi pe cealaltă de cel de-al doilea pol.

Acul magnetizat îl vei înfige într-o bucată de hârtie de mărimea potrivită cu diametrul interior al sticlei, pe care o suspenzi apoi de un dop cu aţă şi o piuneză. Introdu apoi acul în sticlă şi fixează dopul. Astfel, hârtia cu ac se poate învârti liber în interiorul sticlei, permiţând acului să se situeze pe direcţia nord-sud. Fireşte, busola este portabilă.

Citește și:   Experiment: Cum respiră plantele

Pentru cel de-al doilea model ai nevoie de un pahar larg sau un castronel, o bucată dintr-un dop de plută, un ac de cusut gros şi un vârf de cuţit dintr-un detergent praf.

Toarnă apă în paharul cu apă amestecată cu puţin detergent, care va permite ca dopul să plutească liniştit. Magnetizează acul de cusut cum s-a indicat mai sus şi înfige-l într-o bucată de dop de plută, astfel că ambele capete să rămână în afară cel puţin câte un centimetru. Eventual, poţi vopsi aceste capete, unul roşu şi altul albastru. Aşază dopul cu ac în mijloc apei din pahar. El se va roti lent, astfel încât la un moment dat se va dirija pe direcţia celor doi poli magnetici ai Pământului.

Pentru oricare dintre modele vei opta, vei avea o busola simplă, originală şi de efect.

Articole interesante

Lasa un comentariu