Cum îi ajută jocurile video pe copii să își dezvolte abilitățile

0

Jocurile video sunt nelipsite din viaţa copiilor, însă mulţi părinţi le consideră o mare ameninţare pentru dezvoltarea normală a celor mici. În primul rând, adulţii sunt îngrijoraţi că micuţii petrec prea mult timp în faţa calculatorului, iar în al doilea rând, aceștia pot fi afectaţi de conţinutul nepotrivit al jocurilor video.

Specialiştii vin însă să îi liniştească pe părinţi şi spun că jocurile video potrivite şi adaptate vârstei îi pot ajuta pe copii să îşi dezvolte anumite abilităţi.

Cum îi ajută pe copii jocurile video:

Îşi fac noi prieteni

Jocurile video pot fi un mijloc de socializare foarte bun pentru copii, pentru că de multe ori aceştia îşi invită prietenii să se joace împreună. În plus, există şi jocuri care pot fi jucate online cu alţi copii, chiar şi din alte colţuri ale lumii. Jocurile de acest tip încurajează comunicarea şi, pe de altă parte, jocurile video devin un subiect de discuţie cu colegii de la şcoală.

Dezvoltă abilităţile de lider

Când un grup de copii joacă împreună jocuri video, unii dintre ei, în funcţie de personalitate, încep să deţină controlul. În felul acesta, copii îşi dezvoltă abilităţi de lider: îi motivează pe ceilalţi, îi conving pe jucători să urmeze anumite reguli sau strategii de joc. Jocul în grup îi ajută de asemenea să îşi crească încrederea în ei şi în abilităţile de lideri pe care le au.

Dezvoltă cultura generală

Unele jocuri video conţin multe elemente legate de istorie, informaţii despre alte culturi, despre geografie. Odată ce copiii încep să îşi dezvolte un limbaj complex şi să afle o mulţime de informaţii interesante, vor deveni preocupaţi să viziteze muzee, să se documenteze din enciclopedii şi cărţi, să pună tot felul de întrebari.

Încurajează practicarea sportului

Cu ajutorul jocurilor video ce au că temă sportul, copiii vor începe să adopte anumite abilităţi şi în viaţă reală. Copiii care învaţă să iubească sportul datorită jocurilor video sunt tentaţi să pună în aplicare mișcările pe care le-au văzut pentru a deveni mai buni la jocuri.

Citește și:   Jocul emoțiilor

Ameliorează durerile

Medicii au observat că micuţii suportă mai uşor durerea dacă joacă jocuri video. Jocurile video le distrag atenţia şi în felul această organismul se relaxează şi eliberează durerea.

Îmbunătăţesc îndemânarea

Jocurile video ajută la îmbunătăţirea dexterităţii. De exemplu, studiile au demonstrat că medicii chirurgi care joacă jocuri video reuşesc să facă operaţiile mult mai uşor şi cu cât mai puţine erori.

Perfecţionează abilităţile cognitive

Jocurile video ajută la dezvoltarea funcţiilor congnitive cum ar fi gândirea, recunoaşterea, răbdarea. Specialiştii mai spun că nu imaginile sau violenţa din jocurile video îi fac pe copii dependenţi de acestea, ci provocările pe care le găsesc copiii în ele.

Îmbunătăţesc vederea

Studiile au aratat că jocurile video în care copii trebuie să tragă la punct fix pot îmbunătăţi vederea.

Atenţie

Jocurile video trebuie să facă parte din viaţă copiilor, dar cu moderaţie. Cei mici nu ar trebui să petreacă mai mult de 2 ore jucându-se pe calculator. Pentru că jocurile video să nu devină o dependenţă, copiii trebuie să fie implicați şi în alte activităţi: sport, teme, şcoală, întâlniri cu prietenii, ieșiri în parc, etc.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?