Cum se joacă FAZAN

0

FAZAN este unul dintre cele mai cunoscute jocuri pentru copiii de toate vârstele. Dificultatea jocului crește atunci când este jucat de copii mai mari, pentru că aceștia vor folosi cuvinte mai complexe și vor căuta să își pună în încurcătură adversarii. Iată un joc amuzant de interior sau pentru atunci când mergeți cu mașină, cu cuvinte, care poate fi jucat atât împreună cu alți copii, dar și cu părinții sau alți adulți.

Cum se joacă

Pentru a juca Fazan este nevoie de cel puțin 4 copii.

Unul dintre copii începe jocul și spune alfabetul în gând, iar un alt jucător va spune “stop”. Litera la care aceasta a ajuns este cea cu care va începe primul cuvânt. Următorul copil spune cuvântul care începe cu litera din alfabet la care s-a oprit celălalt jucător. Este obligatoriu ca acesta să fie un cuvânt românesc format din cel puțin trei litere. Următorul jucător va trebui să formeze un alt cuvânt care începe cu ultimele două litere din cuvântul spus de cel dinaintea sa.

Jucătorul care nu știe să formeze cuvântul cu acesta litere va primi un F, iar pe măsură ce se va mai întâmplă să nu cunoască și alte cuvinte atunci când îi vine rândul, va fi penalizat primind restul de litere până când alcătuiește cuvântul FAZAN și va fi nevoit să iasă din joc. Penalizare primește și atunci când este “închis” de jucătorul precedent, adică atunci când acesta reușește să spună un cuvânt care se termină cu un grup de litere cu care nu se poate forma un cuvânt românesc. Jucătorii nu au voie să își închidă adversarii de prima dată când spun cuvântul cu litera din alfabet la care s-a ajuns.

O altă regulă valabilă de fiecare dată la un joc de Fazan este aceea că nu se folosesc nume proprii, prepoziții sau prenume și nu se vor repeta cuvintele.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?