Ebru, pictura pe apă: artă și terapie pentru copii

0

Artă Ebru sau pictura pe apă este o activitate educativă care fascinează orice copil, odată ce acesta o descoperă.

În arta Ebru echilibrul dintre apă şi culoare trebuie să fie perfect. Această tehică de pictură presupune realizarea de forme cu ajutorul unor culori speciale, în apă şi imprimarea desenului realizat în apă pe o bucată specială de hârtie. Specialiştii în acestă tehnică spun că pictura pe apă este atât artă, cât şi terapie pentru că atunci când pictezi, toate temerile şi problemele dispar, iar emoţiile capătă forme pe apă şi mai apoi, pe hârtie.

Pentru pictura cu apă sunt necesare câteva materiale. În primul rând o tavă suficient de adâncă în care va fi pusă apa. Apoi, mai este nevoie vopsea specială pentru acest tip de pictură şi un beţişor sau un pai fin cu care va fi împrăştiată culoarea. După pregătirea materialelor începe realizarea operei. În apa din tavă se picură culoare , iar apoi cu vârful beţişorului se realizează tot felul de forme în funcţie de talent şi imaginaţie.

Când pictura a fost desăvârşită, urmează marmorizarea, adică imprimarea ei pe hârtie. Culorile trec pe foaia de carton, iar imprimeul obţinut se lasă să se usuce într-un loc curat. După ce se usucă, picturile pot fi înrămate şi transformate în veritabile tablouri.

Dacă îţi doreşti să dezvolţi creativitatea celui mic şi în acelaşi timp să îi cultivi răbdarea, atenţia pentru detalii şi interesul pentru artă, atunci poţi să îl înscrii la un curs de pictură pe apă. În acest moment sunt multe ateliere care oferta astfel de cursuri pentru cei mici. Preţurile cursurilor de pictură pe apă pornesc de la 300 de lei/lună. Există şi centre culturale care periodic oferă gratis astfel de cursuri şi demonstraţii de artă Ebru.

Prin acest tip de artă copiii vor înţelege şi că talentul nu poate fi reprodus sau copiat şi asta pentru că fiecare desen pe care îl fac pictând pe apă este unic. Pictura realizată în apă se imprimă pe hârtie doar o singură dată!

Citește și:   Experiment: cum prepari unt pentru micul dejun, în joacă

Pictura pe apă are multe efecte benefice asupra copiilor, atât la nivel psihic cât şi fizic. Pictura pe apă dezvoltă coordonarea psihomotorie, stimulează simţul vizual şi nu în ultimul rând relaxează.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?