Experiment amuzant: Efectul Pinocchio

0

Efectul Pinocchio, numit aşa după celebrul personaj de lemn, este o iluzie care foloseşte simţul tactil pentru a „păcăli” creierul. Astfel de experimente sunt interesante pentru că ne provoacă și ajungem să punem la îndoială percepţia pe care o aveam despre lume.

Încearcă experimentul Pinocchio ca să vezi cum îţi creşte nasul! Pentru a face experimentul ai nevoie şi de un prieten.

Aranjează două scaune, unul în spatele celuilalt. Scaunele trebuie să fie orientate în aceeaşi direcţie.

Stai pe scaunul din spate, iar prietenul tău va sta pe scaunul din faţă.

Leagă-te la ochi cu o eşarfă sau ţine ochii închişi pe toată durata experimentului.

Pune-l pe prietenul tău să îţi ghideze mâna spre nasul lui.

Cealaltă mâna pune-o pe nasul tău.

Apasă şi loveşte uşor cu mâna nasul prietenului tău.Este important să fiţi prieten buni, pentru ca experimental amuzant să nu se lase cu supărări şi pentru a nu părea totul puţin ciudat. Alternează mişcările: apasă nasul prietenului tău, apoi loveşte uşor, că şi cum aţi încerca să comunicaţi prin semne. Cu cât vei alterna mai mult mișcările cu atât vei simţi mai bine efectul Pinocchio. Poartă-te cu grijă pentru a nu-l răni pe prietenul tău.

Citește și:
Experiment: cum prepari unt pentru micul dejun, în joacă

Apasă şi loveşte apoi nasul tău prin mişcări identice. În timp ce apeşi şi loveşti nasul prietenului tău, foloseşte cealaltă mâna pentru a apăsa şi lovi şi nasul tău. Încearcă să sincronizezi cât mai bine mișcările pe care le faci cu mâinile.

Continuă timp de 30 de secunde până la 1 minut. După un timp vei începe să simţi că nasul este cu 50 de cm mai lung (de unde şi numele de efectul Pinocchio) sau că nasul tău nu mai este conectat cu restul corpului. Încearcă să faci asta de mai multe ori dacă nu îţi iese de prima dată şi asigură-te că mișcările celor două mâini sunt câte mai asemănătoare cu putinţă. Dacă în continuare nu reuşeşti să simţi că ţi-a crescut nasul, nu îţi face griji. Mai mult de 50% dintre cei care fac experimentul nu simt efectul Pinocchio şi ar fi posibil să faci parte din această categorie.

Citește și:
3 recomandări de cărți pentru vacanță

Efectul Pinocchio este doar un experiment amuzat şi nu este cazul să îţi faci griji că ar putea să îţi crească nasul şi în realitate. Încearcă efectul Pinocchio împreună cu prietenii sau atunci când organizezi o petrecere la care ai invitaţi pe care dorești să îi surprinzi într-un mod inedit.


Lasă un comentariu