Experiment: Baloanele magice

0

Baloanele magice este un experiment care îi învață pe copii cum se produce una dintre reacțiile chimice de bază și anume ce se întâmplă când o bază și un acid intră în contact. Pentru buna desfășurare a experimentului este recomandată supravegherea din partea unui adult. Această activitate poate fi realizată atât la clasă, cu un grup de copii, cât și acasă, individual.

Materiale necesare

150 ml oţet

1 sticlă de plastic de 500 ml

30 g bicarbonat de sodiu

Colorant alimentar

Baloane

Linguriță

Pâlnie

Cum se procedează

Fiecare copil care participă la această activitate va primi câte o sticlă de plastic. În aceasta se toarnă oțetul și câteva picături de colorant alimentar. Apoi, în balon va pune, folosind lingurița și pâlnia, bicarbonatul de sodiu. Balonul se fixează după aceea pe gâtul sticlei în care a fost pus oțetul. Atenție, balonul nu se ține vertical în această etapă.

Numărând până la 3, toţi copiii vor aduce balonul în poziţie verticală, declanşând astfel reacţia chimică.

Citește și:   Experiment: balonul cu apă și lumânarea

Ce se întâmplă

Atunci când o bază și un acid se amestecă, reacția care se produce este spectaculoasă. În acest amestec, baza este reprezentată de bicarbonatul de sodiu. Oțetul, cunoscut și ca acid acetic, este un tip de substanță numit acid.

Bazele şi acizii interacţionează, descompunându-se parţial şi formând diferite substanţe. Procesul se numeşte neutralizare, deoarece rezultatul nu este nici acid, nici bază.  În cazul de față, substanțele rezultate sunt apă, dioxid de carbon și un anumit tip de sare.

Dioxidul de carbon este gazul care iese din lichid şi se propagă în interiorul sticlei spre balon, pe care îl umflă.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?