Experiment:  Ce se întâmplă când gheața se topește?

0

Este iarnă și chiar dacă încă nu avem zăpadă și gheață, putem încerca un experiment care se potrivește sezonului.

Folosind un cub de gheață și niște apă puteți înțelege mai bine ce se întâmplă atunci când gheața se topește și care sunt efectele pe care le produce în jur.

Atunci când îți imaginezi un cub de gheață care plutește la suprafața unui pahar plin cu apă, te gândești că în scurt timp apa din pahar se va revărsa odată cu topirea cubului de gheață. Dar oare se întâmplă astfel? Vei afla cu ușurință dacă încerci următorul experiment.

Materiale necesare

Un pahar din sticlă transparent

Apă călduță

Un cub de gheață

Cum procedezi:

Umple paharul de sticlă cu apă călduță. Apoi, ușor,  dă drumul cubului de gheață în pahar, având grijă să nu stropești masa cu apă sau să nu se scurgă apă pe marginile paharului.

Urmărește acum nivelul apei din pahar, pe măsură ce cubul de gheață se topește. Ce se întâmplă?

Citește și:   Experiment: De ce portocala mai grea plutește în apă?

Chiar dacă cubul de gheață se topește, apa din pahar nu se revarsă. Atunci când apa îngheață și se transformă în gheață, se dilată și ocupă mai mult spațiu decât atunci când este în stare lichidă – acesta este și motivul pentru care unele țevi și conducte plesnesc în timpul iernilor când este ger.

Apa din gheață ocupă mai puțin spațiu decât apa în sine. Atunci când cubul de gheață se topește, nivelul apei rămâne neschimbat.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?