Experiment cu sunete: Animalele din junglă

0

Un experiment cu sunete la finalul căruia vei putea să constați că te afli în mijlocul unei adevărate aventuri în junglă și ai ocazia să observi cum fac animalele sălbatice care trăiesc acolo. Nu ai nevoie de multe materiale pentru a face experimentul, așa că te poți apuca de treaba oricând.

Materiale necesare

Un pahar mare de plastic de unică folosință

O bucată de sfoară

Un cui

Scobitoare

Șervețel de hârtie

Cum se procedează

Cu ajutorul cuiului fă o gaură în fundul paharului de plastic, chiar în centru. Treci un capăt al sforii prin gaura făcută, apoi leagă acest capăt în mijlocul scobitorii. Trage sfoara înapoi prin pahar, în așa fel încât scobitoarea să se lipească de fund, dacă este cazul poți rupe capetele acesteia pentru a se potrivi.

Înmoaie șervețelul de hârtie în apă și stoarce apa în exces, pentru că nu trebuie să se ude foarte tare sfoara. Înfășoară șervețelul în jurul sforii cât mai aproape de pahar. Acum, ține cu o mâna paharul, iar cu cealaltă, strânge șervețelul în jurul sforii și trage în jos.

Începe să se audă un sunet puternic, asemenea celor pe care le fac animalele din junglă.

Frecarea produsă prin tragerea șervețelului de-a lungul sforii provoacă vibrații care transmit mișcarea, prin sfoară, către scobitoarea din pahar.  De aici, vibrațiile se propagă în pereții paharului.

Vibrațiile încep să fie tot mai puternice, pentru că paharul le amplifică, transmițând vibrațiile către moleculele de aer din vecinătate.

Poți folosi pahare de plastic de mărimi diferite pentru a face cât mai multe sunete de animale.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?