Experiment: Cum goleşti o sticlă de apă în 2 secunde

0

Încearcă următorul experiment prin care vei învăţa cum să goleşti în timp record o sticlă plină cu apă. Experimentul are atât rol practic, dar te va ajuta să înţelegi mai bine acest proces din fizică, legat de fluide.

Pentru acest experiment ai nevoie de 2 sticle cu apă, indentice şi o chiuvetă. Poţi cronometra cele două operaţiuni pentru a le putea apoi compara.

Cum procedezi:

Varsă apa din una dintre sticle în chiuvetă, întorcând sticla cu baza în sus.

Acum, goleşte cealaltă sticlă. De această dată, amestecă apă din sticlă în timp ce ţii sticla răsturnată cu baza în sus.

Ce vei observa:

Sticla cu apă amestecată se va goli mai repede spre deosebire de cealaltă.

De ce se întâmplă acest lucru:

  • Atunci când goleşti sticla fără să agiți apa, aerul încearcă să îşi facă loc prin gâtul acesteia. Pe măsură ce pătrunde în sticlă, aerul îşi va face loc prin apă.
  • Atunci când sticlă este răsturnată, procesul se întâmplă cu o serie de “pauze” atunci când apă iese din sticlă: O bulă de aer, o cantitate de apă se varsă din sticlă – această va fi succesiunea până când sticla se va goli complet. Din această cauză viteza cu care apă iese din sticlă va fi mică.
  • Învârtirea apei în sticlă face pentru aer o “potecă” care nu va îngreuna procesul şi apa va ieşi mult mai repede din sticlă.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?