Experiment: De ce îşi schimbă culoarea felia de măr

0

Te-ai întrebat de ce o felie de măr îşi schimbă imdiat culoare şi devine maronie, după ce este expusă la aer? Cu ajutorul următorului experiment ai să găseşti răspunsul la această întrebare. Vei înţelege cum acţionează oxigenul asupra unei felii de măr şi de ce îi schimbă culoarea.

Dacă vei acoperi felia de măr cu o altă substanţă ai putea împiedică acţiunea oxigenului şi astfel felia de măr îşi va păstra culoarea pentru mai mult timp.

Pentru acest experiment ai nevoie de :

Un măr

Jumătate de lămâie

2 boluri

Un cuţit

Apă

Cum procedezi:

Ia mărul şi taie-l în felii. Ai nevoie de trei felii de măr. Ia o felie de măr şi pune-o într-un bol, pune peste ea apă, cât să fie acoperită bine.

Ia a doua felie de măr şi acoperă-o cu suc de lămâie. A treia felie de măr lasă-o pe masă, pe o farfurie, fără să îi mai adaugi nimic.

Ce se întâmplă cu cele trei felii de măr

– Felia de măr care este scufundată în apă nu îşi va modifica culoarea imediat. Apa o acoperă şi astfel o apară de efectele oxigenului din aer.

– Sucul de lămâie ţine, de asemenea, oxigenul la distanţă de felia de măr. Felia de măr care a fost acoperită cu suc de lămâie ar trebui să rămână albă chiar mai mult timp decât cea scufundată în apă.

– A treia felie de măr este cea mai expusă la aer şi va deveni maronie mult mai repede decât celelalte două.

Când feliile de măr sunt expuse la aer, substanţele chimice se combină cu oxigenul şi transformă culoarea naturală a mărului, această devenind maro.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?