Experiment: de ce își schimbă merele culoarea

0

Pentru că este toamnă și ne bucurăm de multe feluri de mere, atunci este și momentul potrivit pentru un experiment cu aceste fructe delicioase.

În cadrul experimentului veți putea observa cum se transformă merele în funcție de lichidul cu care întră în contact. Poți nota într-un carnețel ceea ce ai observat în timpul experimentului.

Materiale necesare

Câteva recipiente cum ar fi boluri sau căni

Mere
Suc de lamaie
Oțet
Apă
Apă tonică
Apă minerală

Puteți folosi și alte lichide, în funcție de ce aveți deja în casă.

Cum procedați

Aliniați recipientele pe care le-ați pregătit și în fiecare puneți câteva bucățele de măr. Puteți lipi pe fiecare recipient numele lichidului pe care urmează să îl turnați peste bucățile de mere.

Odată ce totul este pregătit, turnați câte un tip de lichid în fiecare recipient. Puteți lăsa și un recipient cu mere pentru “control” peste care să nu turnați niciun fel de lichid. Acum va trebui să așteptați.

După câteva ore de așteptare puteți să observați cum s-au transformat merele.

Merele care nu au fost puse în niciun lichid se vor oxida, la fel și cele care au fost puse în apă minerală. Merele din oțet vor avea puncte mici maronii. Merele care au stat în apă vor arăta puțin oxidate, în comparație cu culoarea lor inițială, însă diferența nu este foarte mare.

Oxidarea are loc atunci când merele intră în contact cu oxigenul din aer și încep să reacționeze, devenind maronii.

Merele care au stat în suc de lămâie și apă tonică nu vor oxida. Sucul de lămâie conține acid ascorbic, iar apa tonică are în compoziție acid citric, ambele fiind cunoscute ca prevenind oxidarea merelor, în acest caz.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?