Experiment: Importanța mirosului şi a gustului

0

Nu doar gustul este important atunci când mănânci mâncarea ta preferată sau dulciurile favorite. La fel de important precum este gustul este şi mirosul. Prin următorul experiment copiilor li se poate demonstra cum mirosul şi gustul depind unul de altul şi sunt ambele două simţuri extrem de importante.

Materiale necesare:

  • Măr
  • Cartof
  • Alte felii de fructe
  • O eșafră
  • Farfurii

Cum se desfăşoară:

Curăță şi feliază cartoful şi mărul în bucăţi mici, în aşa fel încât să fie cât mai asemănătoare. Pune o bucată de măr şi una de cartof pe o farfurie şi oferă câte o farfurie fiecărui copil care ia parte la acest experiment. Apoi, spune-le copiilor să se ţină de nas în timp ce testează ce au în farfurie. După ce au gustat din ambele, cere-le să spună care a fost mărul şi care cartoful. E posibil să dureze ceva până când îşi vor da seama de diferenţe. Apoi, pune-i pe copii să încerce şi alte fructe şi legume. Pentru această parte a experimentului copiii vor fi legaţi la ochi cu eşarfe.

Citește și:   Activități amuzante și gratuite pentru vacanța de vară

Explică-le copiilor că deoarece nasul şi gura sunt conectate, ele “lucrează” împreună pentru a simţi gustul alimentelor ce sunt mâncate. Papilele gustative de pe limba au capacitatea de a descifra gustul acru, dulce, sărat şi amar, dar simţul mirosului este responsabil de restul.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?