Experiment: pictură în lapte

0

Următorul experiment este extrem de simplu şi poate fi făcut chiar şi de către preşcolari. Picturile în lapte arată spectaculos şi stimulează creativitata copiilor.

Materiale necesare

Lapte cu 2% grăsime

Colorant alimentar

Săpun lichid

O farfurie albă adâncă

Cum procedezi

Toarnă laptele în farfuria albă şi ţine cont că acesta trebuie să acopere bine baza farfuriei. Adaugă câteva picături de colorant alimentar. Foloseşte cât mai multe culori.

Adaugă câteva picături de săpun lichid şi observă ce se întâmplă. Săpunul va intra în reacție cu grăsimea din lapte, iar la suprafaţă se vor forma modele uimitoare.

Poţi încerca să faci mai multe modele folosind mai multe farfurii cu lapte.

Explicaţie: :

Săpunul lichid este bipolar, adică nonpolar la un capăt şi polar la alt capăt. Când este amestecat cu lapte, slăbeşte legăturile chimice.

Capetele polare ale moleculelor de săpun se dizolvă în apă, în timp ce capetele nonpolare se ataşează globulelor de grăsime din lapte.

Citește și:
Jocul alfabetului cu mingea

În timp ce moleculele de săpun se mişcă pentru a se uni cu grăsimea din lapte, moleculele de grăsime sunt trase şi împinse în diferite direcţii. Acestea deplasează moleculele colorantului alimentar, făcând aceste modele frumoase care plutesc la suprafaţă şi pe care le poţi vedea.

Încearcă și experimentul cu noroi magic!


Lasă un comentariu