Experiment: Stafidele dansatoare

0

Stafidele sunt boabe de struguri deshidratate. N-ar fi amuzant să faci nişte stafide să danseze? Poţi face acest lucru cu ajutorul următorului experiment:

Materiale necesare:

  • Pahare din sticlă transparente
  • Stafide
  • O băutură carbogazoasă transparentă

Cum procedezi:

Ia cele două pahare. Umple un pahar cu apă plată şi pe celălalt cu băutura carbogazoasă transparentă. Pune stafide în ambele pahare. Stafidele se vor scufunda rapid şi vor ajunge la baza paharelor. Acum priveşte cu atenţie ce se întâmplă în paharul cu apă carbogazoasă.

Stafidele încep să se ridice uşor şi să se mişte prin pahar. Stafidele se vor năpusti în sus, apoi se vor lăsa în jos şi tot aşa. Dansul lor graţios în pahar este uimitor.

De ce dansează stafidele?

Suprafaţa cutată a stafidelor este umplută cu mici buzunăraşe de aer. Acestea atrag bulele de dioxid de carbon asupra lor, de aceea şi apar nişte bule pe stafide. Aceste bule cresc volumul stafidelor fără să crească foarte mult şi masa micilor fructe.

Aşadar, acestea scad densitatea stafidelor. Legea lui Arhimede spune că atunci când un obiect are o densitatea mai mică decât fluidul, obiectul se va ridica la suprafaţă. Bulele dispar imediat ce intră în contact cu aerul.

Odată ce bulele dispar, stafidele se scufundă şi dioxidul de carbon determină iar formarea bulelor.

Acest experiment ştiinţific oferă şi o imagine fascinantă. Stafidele din apa plată vor rămâne la baza paharului în care au fost puse.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?