Experimente: Culorile călătoare și Oglinda magică

0

Încercați următoarele experimente practice. Rezultatul pe care îl obțineți va fi uimitor, trebuie să respectați cu grijă pașii de mai jos.

Culorile călătoare

Materiale necesare

100 ml apă

Colorant alimentar (rosu, galben, albastru)

6 pahare

Prosop de hârtie

Cum procedați

Se aleg perechile de culori: roșu + galben, albastru + galben,  roșu + albastru. Se vor umple paharele cu apă pentru fiecare culoare și se adaugă  colorantul alimentar. Se mai folosește un pahar de aceeași mărime pentru fiecare pereche de culori.

Foile de prosop de hârtie se împăturesc pe lungime. Se pune un capăt al prosopului de hârtie în apa colorată și un capăt în paharul gol. Apoi observați ce se întâmplă.

Ce se întâmplă: Datorită acțiunii capilare, apa urcă prin prosopul de hârtie în paharul gol. Astfel, paharele goale se vor umple cu apă până când nivelul apei din toate paharele este egal.

Oglinda magică

Materiale necesare

200 ml apă

1 pahar transparent din plastic

1 bucățică de hârtie

Marker

Cum procedați

În prima etapă, copiii care participă la experiment desenează ceva pe bucățica de hârtie, având în vedere ca diferenţa stânga – dreapta să fie uşor de observat.

Apoi, unul dintre copii ţine desenul la aproximativ 10 cm de pahar, în timp ce coechipierul umple paharul cu apă. Privit prin pahar, desenul se va vedea invers.

De ce se întâmpă astfel: Lumina trece prin aer, prin pahar, prin apă, până în spatele paharului şi apoi înapoi în aer. De câte ori lumina trece dintr-un mediu într-altul, sau dintr-un material într-altul, aceasta este refractată. Aşa se explică de ce desenul se va vedea în oglindă faţă de poziţia lui reală.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?