Experimente şi activităţi în zăpadă

0

Atunci când afară ninge, nu are rost să stai în casă. O ieşire în aer liber se poate transforma într-o adevărată lecţie despre iarnă şi despre fenomenele care se produc în acest anotimp.

Iarna oferă o mulţime de oportunităţi de a explora şi a înţelege mai bine natura.

După ce zăpada s-a aşternut într-un strat consistent, echipează-te adecvat pentru a face faţă frigului şi încearcă următoarele experimente şi activităţi:

  • Ieşi afară, umple un bol cu zăpadă şi adu-l apoi în casă. Foloseşte spray special cu vopsea şi desenează un curcubeu pe zăpadă sau vezi ce nuanţe obţii când amesteci anumite culori.
  • Observă proprietăţile materiei – solidă, lichidă sau gazoasă. De exemplu, pune într-un bol zăpadă sau cuburi de gheaţă şi pune bolul într-un loc cald – observă cum se topeşte şi cum zăpada îşi schimbă starea de agregare, devenind lichidă. Sau, pune zăpada într-un ceainic şi lasă –l pe foc până când încep să iasă aburi.
  • Observă de aproape fulgii de zăpadă. Pune o bucată de hârtie neagră sau închisă la culoare într-o tavă întinsă şi pune tava afară în timp ce ninge. Apoi, adu tava în casă şi observă, cu ajutorul unei lupe, forma fulgilor de zăpadă. Sunt identici?
  • Analizează urmele pe care animalele le fac pe zăpada netedă. Poţi să identifici animalele în funcţie de amprentele pe care le lasă în zăpadă?
  • Observă schimbările de sezon. În timpul iernii, soarele apune mai devreme decât în timpul verii. Pe măsură ce iarna se transformă în primăvară, zilele devin mai lungi.
Citește și:   Activități care îi dezvoltă capacitatea de ascultare

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?