Învaţă matematica în natură: activităţi pentru vară

0

Vara oferă posibilităţi de distracţie nenumărate pentru fiecare copil: înot, mers pe bicicletă sau role şi alte activităţi în aer liber.

Profitaţi de timpul petrecut în natură pentru a exersa cu cel mic la matematica. Învăţatul devine în acest fel amuzant şi captivant pentru copil.

Ca de fiecare dată natura poate deveni un foarte bun profesor, în acest caz un profesor de matematică ce poate oferi foarte multe provocări copiilor curioşi să descopere matematica în tot ce îi înconjoară.

Iată câteva concepte matematice care îşi găsesc exemple în natură.

Simetria

Definiţie: Când jumătatea unui obiect este imaginea în oglindă a celeilalte jumătăţi.

Exemple: Flori, aripile de fluturi.

Activităţi: Alcătuiţi o listă cu 25 de obiecte din natură care conţin simetrii.

Sfera

Definiţie: Un obiect perfect rotung, tridimensional.

Exemple: Pământul, soarele, portocala.

Activitate: Găsiţi un exemplu de sferă în natură şi o sferă făcută de mâna omului. Analizați şi vedeți care sunt diferenţele între ele.

PI

Definiţie: Raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său, care este o constantă matematică aproximativ egală cu 3.14.

Activitate: Căutați în parc sau în grădină un obiect circular. Înfăşurați o bucată de sfoară în jurul obiectului şi măsurați lungimea firului pentru a determina circumferinţa. Apoi măsoară diametrul obiectului, care este de la un capăt al firului la celălalt. Împarte circumferinţa la diametru. Care este rezultatul?

Geometria

Definiţie: Ştiinţa care studiază formele şi proprietăţile lor

Activitate: Păianjenii ştiu cum să îşi formeze singuri pânza şi fiecare specie de păianjen formează un model unic de pânză. În această activitate, poţi să înveţi să identifici formele geometrice de pe o pânză de păianjen.

Măsurarea

Definiţie: Un sistem de numere folosit pentru a indica mărimea, cantitatea, lungimea sau media.

Activitate: În grădină, delimitaţi o zonă, astfel încât să rezulte un dreptunghi. Apoi măsuraţi dimensiunile triunghiului. Calculaţi aria dreptunghiului .


Lasă un comentariu