Jocuri care dezvoltă puterea de concentrare

0

Copiii sunt implicaţi pe parcursul unei zile într-o mulţime de activităţi: cursuri la şcoală, examene, teste şi o serie de activităţi după şcoală, cum ar fi sporturile, limbile străine sau activităţile artistice. Dar dacă reuşesc să se concentreze foarte bine vor încheia ziua cu succes. Iată câteva jocuri cognitive care pot accelera activitatea creierului şi îi pot ajuta pe copii să îşi îmbunătăţească capacitatea de concentrare și să aibă rezultate excelente.

Jocuri de memorie. Jocurile de memorie care le cer copiilor să ţină minte locuri, filme, nume, fructe într-o singură propoziţie și să le repete de fiecare dată când le vine rândul îi vor motiva să depună efort și să stea concentraţi pentru a-şi aminiti toate detaliile. Acest joc este amuzant, rapid şi acţionează ca un stimul asupra creierului celui mic. De exemplu: spuneţi numele unui animal; următorul trebui să spună numele unui animal care începe cu ultima literă a numelui spus de celălalt copil. Primul copil spune Căţel, al doilea copil spune Căţel, Leu, al treilea spune Căţel, Leu, Urs.

Citește și:
Activități care îl ajută pe copilul hiperactiv să se calmeze

Exerciţii de dicţie. Acele propoziţii care se mai numesc şi exerciţii de dicţie sunt un alt mod de a-i face pe cei mici să se concentreze foarte bine. Aceste propoziţii complicate îi vor amuză cu siguranţă pe cei mici, dar îi vor dezvolta şi vocabularul şi puterea de concentrare. Puteţi începe cu “Şase saci în şase saci” şi continuaţi cu altele şi mai complicate.

Numerele lipsă. Acest joc implică numărarea unei serii de numere în care în mod intenţionat săriţi peste un număr, iar cel mic va trebui să observe.

De exemplu: 6,7,9,10. Aici copilul ar trebui să îşi dea seama că lipseşte cifra 8, dar dacă nu observă poţi începe din nou. Acest joc îl va face pe cel mic să gândească, să se concentreze şi să fie atent pentru a ţine pasul cu jocul.

Antonimele. Acest joc îi solicită celui mic să spună antonime. Jocul îl ajută să îşi dezvolte capacitatea de concentrare şi să îşi dezvolte vocabularul.

Citește și:
Cărți celebre pe care orice copil ar trebui să le citească

De exemplu: antonimul lui gras este slab şi cel pentru fericit este trist. Ţine cont că trebuie să foloseşti cuvinte pe care copilul le ştie şi poate răspunde.

Minte-Corp. Aceasta este o tehnică prin care mintea şi corpul celui mic se aliniază în aşa fel încât să îşi poată îmbunătăţi autocontrolul. Această activitate întăreşte conexiunea dintre corp şi creier care ajută copilul să se concentreze. Jucaţi împreună “Statuile” care cere că jucătorii să se comporte că o statuie și să stea în aceeaşi poziţie pentru mai mult timp fără să se mişte.

Monedele. Acesta este un joc util care le place şi părinţilor pentru că îi face pe cei mici să gândească, să îşi îmbunătăţească memoria, puterea de concentrare şi atenţia. Ia mai multe monede, de diferite feluri. Alege cinci monede şi aliniază-le într-o anumită ordine. Roagă-l pe cel mic să se uite cu atenţie la şirul de monede, apoi acoperă-le cu o coală de hârtie. Acum cere-i să reproducă şirul de monede contra cronometru.


Lasă un comentariu