Nu încerca să mergi când ai aripi să zbori. O poveste despre cum să nu te simţi niciodată inferior

0

A fost odată că niciodată un rege extrem de generos. Regele iubea păsările şi animalele şi avea un adevărat sanctuar în regat pentru aceste vieţuitoare.

Regele era atât de milos, încă nu omora animalele nici măcar pentru a le mânca. Ştiută fiind iubirea sa faţă de păsări şi animale, regele a primi cadou, într-o bună zi, doi vulturi imenşi, superbi, impunători. Cei doi vulturi trăiseră până atunci într-o altă parte a lumii, unde condiţiile climatice erau diferite de cele din regatul regelui.

Fericit cu cadoul primit, regele a dat ordin unui dresor de păsări să se asigure că vulturii au parte de cele mai bune condiţii în ţara în care au fost aduşi de departe. Zis şi făcut: antrenorul a luat păsările şi s-a asigurat că au toate condiţiile pentru a se adapta cât mai uşor la noul mediu.

Într-o zi, regele a cerut să vadă vulturii cum zboară pentru că auzise că aceştia zboară la înălţimi mari şi cu viteză foarte mare.

După ce a văzut demonstrația primului vultur şi a fost extrem de încântat, regele a vrut să îl vadă şi pe al doilea cum îşi ia zborul spre înălţimi. Atunci “dresorul” i-a dat o veste neplăcută regelui. Cel de-al doilea vultur nu s-a mişcat deloc din prima zi în care a fost adus şi a stat doar pe o ramură. Dresorul a mai adăugat că a făcut tot ce i-a stat în putinţă să îl facă pe vultur să zboare însă nu a reuşit.

Regele l-a liniştit pe dresor şi i-a venit ideea de a mai aduce pe cineva cu mai multă experienţă să încerce să îl facă pe vultur să zboare.

Auzind acest anunţ, un bătrân a venit la palatul regelui şi l-a asigurat pe acesta că va încerca să îl facă pe vultur să zboare, la fel cum zboară şi celălalt.

Regele i-a cerut atunci dresorului să îl ducă pe bătrân în sanctuarul păsărilor pentru a încerca să îl facă pe vultur să zboare, precizând că îi va vizita şi el în ziua următoare să vadă dacă este vreo schimbare.

Citește și:   Prinţul şi ursul

A doua zi, regele a fost extrem de surprins să observe că şi al doilea vultur zboară la fel ca primul, la înălţime şi cu viteză mare. Regele era în sfârşit extrem de fericit!

Atunci regele l-a întrebat pe bătrân cum a reuşit să îl facă să zboare. Bătrânul a spus: “Am făcut un singur lucru: am tăiat ramura pe care vulturul obişnuia să stea!”

Morala: Mulţi dintre noi ne comportăm ca şi acest vultur. Deşi avem aripi să zburăm cât mai sus şi ştim cum să zburăm şi încotro să ne ducem, alegem să stăm şi să nu facem nimic sau să facem ceva ce ajunge să ne facă să ne simțim inferiori, deşi nu avem niciun motiv să ne considerăm mai prejos decât ceilalţi.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?