Povestea regelui inimos: Schimbă-te tu, înainte să-i schimbi pe cei din jur!

0

În urmă cu sute de ani, trăia un rege pe care toţi slujitorii lui îl iubeau, tocmai că datorită acestuia viaţa lor este îndestulată şi lipsită de griji.

Într-o zi regele a luat hotărârea să plece într-o călătorie în locuri cât mai îndepărtate, să viziteze monumente istorice, să cunoască oamenii obișnuiți.

Toți cei pe care i-a întâlnit în drumul său era încântați să îl vadă, iar regele le răspundea cu căldură tuturor celor care veneau să îl salute şi să schimbe câteva vorbe cu el.

După câteva săptămâni, regele s-a întors la palat, fericit că oamenii pe care i-a întâlnit erau mulţumiţi de viaţa lor, dar avea totuși o problemă.

Regele începuse să aibă o durere supărătoare la picioare pentru că aceasta fusese prima să călătorie, pe jos, pe o distanţă atât de lungă. Atunci, regele s-a plâns miniştrilor săi de faptul că străzile pe care a mers erau pline de pietriş şi gropi și din această cauză durerea lui de picioare devenise insuportabilă.

Atunci regele a spus că este foarte îngrijorat de soarta oamenilor care merg pe aceste străzi în fiecare zi şi că îşi imaginează ce dureri trebuie să îndure aceştia.

În scurt timp, regele a dat ordin ca toate străzile din ţară să fie acoperite cu piele astfel încât oamenii să se simtă confortabil atunci când merg pe jos. Regele considera că trebuie să facă această schimbare cât mai repede pentru fericirea oamenilor săi şi pentru a le îmbunătăţi traiul.

La auzul ordinului, miniştrii regelui au fost şocaţi. Pentru a face acest lucru ar trebui să omoare mii de vaci pentru a avea o cantitate suficientă de piele cât să acopere străzile, iar acest lucru ar însemna şi costuri foarte mari.

Un înţelept din consiliul de miniştri s-a dus să vorbească cu regele şi să îi prezinte o altă idee. Regele a fost curios să afle care era soluţia acestuia.

Citește și:   Print si cersetor, de Mark Twain

“De ce vrei să omorâm atâtea animale pentru a acoperi străzile cu piele? Ce-ai spune dacă, în schimb, am folosi doar câteva bucăţi de pile, decupate în forma potrivită, pentru a acoperi picioarele?”

Regele a fost surprins de sugestie şi a primit-o încântat. El însuşi a comandat imediat o pereche de încălţări din piele şi le-a cerut şi oamenilor să înceapă să poarte încălţări din piele pentru a-şi proteja astfel picioarelor.

Morala: Obişnuim de multe ori să criticăm. Acuzăm şi dăm vină pe lucrurile din jurul nostru şi nu înţelegem de foarte multe ori că e nevoie să ne schimbăm înainte de toate, pe noi înşine. Schimbarea este inevitabilă în lume, iar schimbările ar trebui să înceapă de la noi. Nu putem şi nu ar trebui să îi forţăm pe ceilalţi să se schimbe.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?