Evită capcanele

0

“Evita capcanele” este un joc care se organizează într-o pădure, pe înserat.

Organizatorul jocului va plasa într-un teren delimitat şi notat pe harta sau schiţa cinci posturi de observare, în care apoi va sta ascuns câte un participant la joc. Posturile pot fi stabilite în copaci, gropi, tufişuri dese, colibe, corturi. Observatorii se pot folosi de binocluri, lunete, periscop.

După organizarea posturilor de observare, alţi 3-5 participanţi aleşi dintre cei mai agili şi inteligenţi, fiecare purtând pe cap un obiect de îmbrăcăminte caracteristic lui (unul şapcă, altul bască, bentiţă, batic etc.), după care să poată fi eventual identificat, vor trebui să traverseze în lungime tot terenul pentru a duce un mesaj unei persoane care îl aşteaptă.

El trebuie să meargă în aşa fel, încât să nu fie văzuţi de către posturile de observare. Au la dispoziţie un timp stabilit pentru îndeplinirea misiunii. Înainte de plecare li se arată timp de două minute harta cu poziţiile posturilor de observare, pe care o pot studia, dar nu au voie să o copieze, nici să noteze nimic.

Când este dat semnalul de plecare, participanţii pot porni după cum doresc: împreună, fiecare pe rând, câte doi, la libera alegere a fiecăruia.

Cei de la posturile de observare nu ştiu dinainte cine sunt mesagerii, nici ce are fiecare pe cap. Misiunea observatorilor este să fie cât mai vigilenţi, să caute a vedea cât mai departe şi clar, fără ca, la rândul lor, să fie descoperiţi, astfel încât să descopere curierii şi să “noteze” numele lor şi semnul distinctiv al fiecăruia.

Ei nu au voie să se deplaseze din post, să facă zgomot sau să îi anunţe pe curieri că i-au văzut.

La sfârşitul timpului de joc, care se anunţă printr-un semnal sonor, toţi participanţii se prezintă la conducătorul jocului. Observatorii vor preda foile de hârtie cu numele celor văzuţi, fără a se consulta între ei.

Citește și:   Cunoaşteţi geografie?

Jocul este câştigat de către curierul care a reuşit să ducă mesajul sau în cel mai scurt timp şi fără să fi fost observat sau care a fost observat de cât mai puţine posturi.

La stabilirea posturilor de observare, organizatorul jocului va avea grijă să lase o singură cale de trecere pe unde curierii să poată merge fără a fi văzuţi. Fireşte, el nu va dezvălui acest drum curierilor, care vor trebui să îl descopere atunci când vor studia schiţa de amplasare a observatorilor.

Jocul poate fi organizat şi după căderea întunericului, pe un teren mai mic. Este permisă şi instalarea de curse sonore, cum pot fi: sfori pe care sunt prinşi clopoţei, cutii mari de metal care la atingere se vor răsturna cu zgomot şi aşa mai departe.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?