A domni sau A conduce

1

A domni înseamnă ”a conduce un principat, o țară, o împărăție în calitate de domn”, iar a conduce înseamnă ”a îndruma un grup de oameni, o instituție, o organizație etc., având întreaga răspundere a muncii în domeniul respectiv”. Și știu că mai sunt și alte sensuri pentru amândouă, dar le-am ales doar pe acestea, înrudite cu obiectul istoriei, pentru că ideea articolului a pornit de aici:

Iar pentru cei care n-au timp/chef/răbdare/interes (acum) să se uite, am să plasez eu mai bine discuția în context. Foarte pe scurt, ideea este că, chiar dacă noi suntem foarte obișnuiți ca Marea Britanie să aibă în frunte o regină, prima dată în istorie când s-a întâmplat ca la succesiunea tronului să nu fie disponibil un bărbat, a fost o mare problemă. Până la urmă, cu mare strângere de inimă, a cam trebuit să vină pe tron o femeie, doar că situația asta venea la pachet cu alte complicații de rol și statut. Și, cumva, până la urma s-a stabilit că regina practic va domni, dar nu va conduce.

Ei bine, mențiunea asta mi-a stârnit interesul, pentru că până atunci nu percepusem cine știe ce diferență între cele două concepte istorice și nici nu-mi prea vine în minte vreo situație în care un domnitor român nu a fost și conducător. Ba chiar și definiția de mai sus pentru a domni, care se raportează tot la a conduce, pare să-mi spună că ar fi sinonime. Dar odată ce începi să te gândești bine la asta, pare plauzibil că pot fi situații în care există un personaj care domnește, adică o figură cu un titlu mai degrabă onorific și cu autoritate (în cel mai bun caz) limitată, și un conducător, adică un individ care într-adevăr deține puterea și ia deciziile.

 

Un comentariu

  1. "...nu-mi prea vine în minte vreo situație în care un domnitor român nu a fost și conducător."
    Ghideaza-te dupa "pare plauzibil că pot fi situații în care există un personaj care domnește, adică o figură cu un titlu mai degrabă onorific și cu autoritate (în cel mai bun caz) limitată, și un conducător, adică un individ care într-adevăr deține puterea și ia deciziile" si aminteste-ti perioada cand domnitorii romani erau nu doar aprobati, ci chiar numiti de Inalta Poarta (cand in realitate de condus conducea caimacamul = reprezentantul sultanului, "domnul" fiind doar - in cel mai bun caz - "portavocea" care anunta hotararile), perioada care s-a incheiat cu domniile fanariote.

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?