A pitroci sau A pritoci

1

În ciuda activității de aici, chiar nu sunt genul de om care e mânat constant de o nevoie compulsivă de a-i corecta pe alții. Bine, asta nu înseamnă că nu observ, dar n-am oprit niciodată pe nimeni în mijlocul propoziției ca să-i spun că am decât n-ar fi corect și nici măcar în scris nu prea insist să le dau unora peste nas. Ba din când în când chiar mai verific eu ce știam și uite că bine fac…

Eu am știut toată viața de pitrocit murături, pentru că așa am auzit acasă și inclusiv Alex pare să știe la fel. Însă DEX spune că e doar o variantă, iar eu țin la rigoare, așa că am să încerc să-mi reconfigurez conceptul în pritocit de murături, chit că îmi sună pur și simplu nenatural.

A pritoci = a turna vinul dintr-un butoi în altul, după fermentație, pentru a-l limpezi (prin separarea de drojdia care s-a așezat la fund); a turna un lichid dintr-un vas în altul; a scoate și a turna la loc, de mai multe ori al rând, zeamă dintr-un vas cu murături, cu varză acră, pentru a dizolva sarea depusă la fund; a muta dintr-un loc în altul.

 

Un comentariu

  1. Eu de "pritocit" am stiut-o din copilarie, de la bunici.
    Iar pritocirea (in ciuda definitiei) din cate stiu eu nu este obligatoriu sa fie facuta prin golirea si reumplerea butoiului (desi ASA este cel mai eficace), se poate face si "dand de-a rostogolul" butoiul (inchis etans cu un capac) - metoda preferata in general la butoaiele moderne de plastic, care au gura prea mica pt a manevra comod - sau chiar si numai (in cazul butoaielor mari) prin introducerea unui furtun pana la fundul butoiului si barbotare (sufli tare in furtun pana aerul iese pe la capatul celalalt, facand bulbuci si astfel amestecand zeama prin antrenarea ei de catre bulele de aer care se ridica prin lichid).

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?