A se da cu părerea

12

Parcă n-am mai scris despre asta, dar dacă greşesc merită să mai scriu o dată! Bre, lumea se dă cu sania, se dă de-a dura, se dă în scrânciob etc. Se dă în multe feluri, dar nu cu părerea! Când cineva exprimă o opinie se cheamă că îşi dă cu părerea!

Deci, ca să nu se strecoare cumva vreo neclaritate, reiau – „a se da cu părerea” = greşit, iar ”a-şi da cu părerea” = corect.

 

12 comentarii

 1. Atenție la culori... Evidențierea formei greșite poate duce, din păcate, la „impregnarea” ei în subconștientul nostru.

  Și data viitoare cînd o folosim, fără sa vrem, o „scoatem” la iveală fix pe aia - chit că știm mai bine dacă stăm sa ne gîndim.

  Lipsa completă a culorii la forma greșită și evidențierea _numai_ a formei corecte s-ar putea să fie mult mai bine, ca efect.

  Așa cum e acum, forma „rea” e mult mai vizibilă decît cea bună. Vizual, ea e promovată.

  Uff.

   (0)
   (0)
 2. Denisa, eu percep tăietura ca pe un fel de "corect-şi-intenţionat-dar-nu-e-frumos-să-o-spun-pe-şleau", dar ne mai gândim 😀

   (0)
   (0)
 3. Emi,

  știu că te-ai gîndit la „stop“, dar din păcate nu cred că funcționează. O să mă mai uit după alternative, sînt convins că am mai văzut argumentații serioase pe tema asta.

  Apropo de „stop“, m-am amintit - OT - de povestea semafoarelor din China lui Mao, cînd la un moment dat cineva a realizat că nu se poate ca „Roșul“ revoluției, din steag și însemne, să fie semnul de „INTERZIS“ pe stradă. Drept care s-a decis că trebuie inversată semnificația semafoarelor - lucru care s-a și pus în practică.
  După cîteva zile de haos absolut, s-a revenit...

  🙂

   (0)
   (0)
 4. Si apropos, in Internet mesajele scrise cu verde = succes, mesajele scrise cu rosu = eroare. Deci, ai ales bine codul de culori.

   (0)
   (0)
 5. Cîteva exemple unde mi se pare că rămîi cu textul corect în minte:

  http://bcs.bedfordstmartins.com/everyday_writer3e/20errors/4.html
  http://www.learnenglish.de/spelling/CommonSpellingMistakes.htm

  Și un contraexemplu:
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Liste_de_fautes_d%27orthographe_courantes

   (0)
   (0)
 6. Deci, ca să nu se strecoare cumva vreo neclaritate– „a se da cu părerea” = greşit, iar ”a-şi da cu părerea” =gresit. CORECT este : "a-și da o părere".... "a da" poate fi asociat cu "a zice"...nu cu "a arunca" sau cu altele...deci "a-si zice o parere"="a-si da o parere"....la fel cum este :a (a-si) da o sentinta,a da (a-si) da un verdict........ A-SI DA O PARERE = corect

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?