A(-şi) aduce aportul

7

Poate fi discutabil dacă e pleonasm sau nu, dar noi suntem de părere că este şi aceasta pentru că, în termenii cei mai simpli, aport înseamnă deja aducere.

APÓRT1 interj. Strigăt cu care se îndeamnă un câine să aducă vânatul împuşcat sau un obiect aruncat. – Din fr. apporte (< apporter).

APÓRT2, aporturi, s.n. Contribuţie materială, intelectuală, morală etc. adusă de cineva într-o acţiune comună. – Din fr. apport (< apporter).

 

7 comentarii

 1. Sună mai bine, dar adevărul e că sunt multe expresii pe care le auzi (des) şi le cam iei de bune, mai ales dacă intri în contact cu ele înainte de a fi în stare să le procesezi adecvat şi, până nu îţi atrage cineva atenţia că greşeşti, nici nu ştii.

   (0)
   (0)
 2. În schimb, există expresia “a avea un aport + la ceva”, deloc pleonastică şi tot cu sensul de “a avea o contribuţie la ceva”.

   (0)
   (0)
 3. Cu alte cuvinte, dacă vreau neapărat să folosesc termenul "aport" (desigur, referindu-mă la sensul din exemplu) într-o propoziţie simplă, de fapt nu pot şi trebuie să găsesc un sinonim. Am înţeles bine?

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?