Consecvenţă sau Perseverenţă

6

Admirabile calităţi, dar am impresia că se cam confundă şi, deşi sensurile se pot suprapune pe undeva, fiecare înseamnă de fapt:

Consecvenţă= faptul de a fi consecvent, adică de a acţiona conform cu principiile sale, de a fi credincios ideilor sale;

Perseverenţă = acţiunea de a persevera; însuşirea de a fi perseverent; stăruinţă, statornicie în muncă, în convingeri, în atitudini etc.; tenacitate.

 

6 comentarii

 1. Eu as zice ca e o diferenta destul de clara.

  Esti consecvent/a si ajungi la birou in fiecare zi la ora 8:55, in fiecare sambata faci cumparaturi de la acelasi magazin, etc.

  Practici un sport cu perseverenta, chiar daca nu esti foarte bun/a la el. Perseverezi in a crede intr-o relatie, desi nu esti sigur/a ca mai merita, etc.

   (0)
   (0)
 2. DarkByte: N-ai dat chiar cele mai bune exemple - cam toate reprezinta atat consecventa cat si perseverenta.
  Sunt consecvent si... (sa spunem) "aplic intotdeauna regulile gramaticale si ortografice", sau "incerc intotdeauna sa ma comport civilizat - politicos si prevenitor": chiar daca asta nu implica neaparat o continuitate (o neabandonare) a actiunii infaptuite, toata comportarea mea in respectivul domeniu se subsumeaza aceleiasi "idei principale".
  Sunt perseverent si "practic mereu invatatul", sau "...sportul", sau chiar "nu ma prezint la nici un examen fara "fituici" " (n-a spus nimeni nicaieri ca "perseverenta" si respectiv "consecventa" ar avea neaparat intotdeauna conotatii pozitive!) Cu alte cuvinte, perseverenta presupune neabandonarea unei actiuni odata ce aceasta a fost inceputa (ATENTIE, ca poti sa fii perseverent SI in a nu face nimic: SI verbul "a sta" exprima o actiune!).
  Interesant mi se pare faptul ca "staruinta" are cate putin din conotatia fiecareia din cele doua notiuni, inseamna (in optica mea) atat perseverenta cat si consecventa.

   (1)
   (0)
 3. Nu am inteles ce anume ti-a placut la exemplele mele, dar nu sunt de acord cu "cam toate reprezinta atat consecventa cat si perseverenta".

  DexOnline spune:
  "CONSECVÉNT adj., s. 1. adj. constant, neschimbat, neschimbător, stabil, statornic.",

  "PERSEVERÉNT, -Ă adj. care perseverează; stăruitor; tenace"

  Exemplele mele nu sunt perfecte, dar sunt indeajuns de bune pentru a exprima diferenta. Am dat doar exemple "bune" pentru ca incerc sa gandesc pozitiv. Pe de alta parte, poti ajunge in fiecare zi la 8:55 la birou, desi ar trebui sa ajungi la 8 ... which is not so good anymore 🙂

   (0)
   (0)
 4. Hai să simplificăm un pic pentru a marca diferența:

  perseverent ești dacă reușești a douăzecea oară ceva ce ai încercat fără succes de 19 ori.

  Consecvent ești dacă și la a douăzecea încercare a unora de a te mitui tot îi trimiți la dracu.

  😉

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?